6x tips voor thrillerschrijfsters

Nu de temperaturen wat minder zijn, is het een goed idee om ’s avonds lekker op de bank neer te ploffen en een goed boek erbij te pakken. We tippen wat bekende, maar ook wat minder bekende goede schrijfsters die het lezen waard zijn.

Jet van Vuuren
Jet van Vuuren is geboren in Amsterdam en is het pseudoniem van de Nederlandse thrillerschrijfster Hennie de Groot. In 2011 werd ze bekend met haar thriller Zomerdruk. Ze schrijft Hollandse thrillers waarin vrouwen de hoofdrol spelen. Het zijn altijd vrouwen met een bepaalde achtergrond maar hierdoor juist herkenbaar. “Juist bij gewone mensen die om de hoek bij je in de straat kunnen wonen is al zoveel mis, dat me dat nog jaren schrijfstof oplevert.”

Esther Verhoef
Deze schrijfster stond in eerste instantie bekend om het schrijven van populaire dierenboeken, waar ze overigens ook merendeels zelf de fotografie van deed. Inmiddels is ze bekend als auteur van thrillers, en soms schrijf ze samen haar man actiethrillers onder het pseudoniem Escober. Hoe Esther begint met schrijven? “Het begint allemaal met losse flarden en gedachten. In het begin werkt ik intuïtief, meestal op muziek die me inspireert. Naast muziek word ik ook geïnspireerd door het maken van reizen. De ontwikkeling van het verhaal komt later pas als ik altijd al een eind op weg ben”.

Dana Smit
Dana Smit is geboren in Haarlem en woont en werkt nu in Londen. In het verleden werkte ze als detective, BBC-actrice en ze heeft ook nog een modellencarrière achter de rug. Vanuit haar werk als BBC-actrice heeft ze geleerd dat eigen emoties en levenservaringen kunnen helpen om je in te leven in een personage. In het thriller verhaal Zonder schuld dat afgelopen mei uitkwam kaart ze onderliggende maatschappelijke vraagstukken aan, bijvoorbeeld dat hetzelfde gedrag andere consequenties kan hebben als je uit een goed milieu komt, iets wat voor Dana duidelijk werd toen ze nog deel uitmaakte van de modellenwereld.

Loes den Hollander
Al van kleins af aan schreef Loes. Toch begon ze haar carrière in de gezondheidszorg en begon haar loopbaan als schrijfster pas in 2001. Ze won namelijk een verhaalwedstrijd van het tijdschrift Libelle. Hierna begon ze met het schrijven van poëzie, columns en later verhalen wat resulteerde in haar eerste boek. Haar eerste echte literaire thriller was het boek Vrijdag. Inmiddels zijn er veel meer thrillers door haar geschreven en bracht ze onder andere ook een roman en drie novelles uit.

Anya Niewierra
Anya Niewierra werd geboren in Kerkade en woont momenteel in Zuid-Limburg samen met haar 2 kinderen en haar man. De thrillers van Anya krijgen bijna alleen maar positieve reacties, dat waarschijnlijk komt doordat haar verhalen nooit een voorspelbaar einde hebben, en er altijd sprake is diepgang. De verhalen zette je aan het denken en sturen je dan ook in een bepaalde richting. Al haar boeken zijn dus meeslepend en mysterieus, en lees je het liefst in één ruk uit.

Simone van der Vlugt
Al vanaf een jonge leeftijd ambieerde Simone zich om schrijfster te worden. Op haar dertiende stuurde ze voor het eerst manuscripten door naar een uitgever, die tevergeefs haar werk afwees. Wel raadde hij aan om door te blijven schrijven, en dat deed ze. De startte aan de lerarenopleiding in Amsterdam waar ze les kreeg in jeugdliteratuur en creatief schrijven. Een aantal jaar later volgde er een reeks historische jeugdboeken. De verhalen die zij schrijft vinden plaats in de belevingswereld van jonge kinderen. In 2004 kwam ze met haar eerste boek voor volwassenen De reünie, en vele verbazingwekkend goede thrillers volgden.