Een vrouwelijke premier voor Italië. Maar is dat wel zo goed voor vrouwen? Spoiler alert: NEE!

Giorgia Meloni wordt de nieuwe premier van Italië. Haar radicaal-rechtse partij Fratelli d’Italia (“Broeders van Italië”) werd zondag bij de verkiezingen de grootste. Een vrouw als premier voor Italië, daar moeten feministen vast blij mee zijn. Nou, toch niet.

Meloni is oerconservatief is, daarom zijn lang niet alle vrouwen blij met haar opmars. Ten eerste vanwege haar standpunt over abortus. In Italië is abortus in de eerste dertien weken van de zwangerschap toegestaan. Meloni wil dat niet terugdraaien, maar wel vrouwen “het recht wil geven om niet te aborteren”. Ze wil vrouwen ondersteunen die wel een kind willen, maar hun zwangerschap toch onderbreken omdat ze bijvoorbeeld de opvoeding niet kunnen betalen. Het wordt geen wetswijziging, maar waarschijnlijk een manier om abortussen lastiger te maken om uit te laten voeren.

Dan de LHBTQ-rechten. Van Meloni mogen homoseksuele koppels samenwonen, maar niet trouwen of een kind adopteren.

Rechts blok
De linkse partijen hebben in de verkiezingen historisch slecht gepresteerd. De meeste stemmen zijn nu geteld, daaruit blijkt dat het rechtse blok een flinke meerderheid in beide kamers van het parlement heeft gekregen. De drie rechtse partijen hebben 44 procent van de stemmen gekregen. Fratelli d’Italia, de partij van Meloni, heeft met meer dan 26 procent van de stemmen de partij Liga verdrongen als de drijvende kracht aan de rechterkant. De derde rechtse partij, Forza Italia van Silvio Berlusconi, scoort rond de 8 procent van de stemmen.

%d bloggers liken dit: