Inspirerende tentoonstellingen die je niet wil missen

De herfst is begonnen en dan is het altijd extra leuk om een museum te bezoeken. We tippen wat mooie tentoonstellingen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, en Den Bosch die zeker een bezoekje waard zijn!

‘Reflecting Forward’ door Studio Irma:
In het Moco museum is momenteel een tentoonstelling te zien die samen met Studio Irma heeft geresulteerd in interactieve kunstwerken. Ruimtes met gekleurde lichten, muziek, etherische kunstwerken die met elkaar communiceren. De beleving van deze ruimtes is een viering tussen de mens en kunst. “Kunst is als een vreugdevuur. Het is waar het vertellen begint – projecties, gevoelens, gesprekken, verbindingen. We zingen samen. We dansen samen. Het vreugdevuur is een beweging en een kunstwerk. Je bent uitgenodigd.”
Te zien in Moco Museum Amsterdam t/m december 2022

‘Hot Skillet Mama’ door Wiebke Siem
De installaties, sculpturen, textiel en mode-objecten die refereren aan de kunstgeschiedenis en aan de mode en design uit de 20ste eeuw zijn nu te zien in het Kunstmuseum Den Haag. Ook gaat de kunst van Wiebke Siem over de ondergeschikte rol van de vrouw. Wiebke stelt thema’s aan de kaak die zij ervaart als ongelijkheid, maar dan wel op een humoristische manier. Er zijn naast sculpturen ook alledaagse voorwerpen te zien zoals onder andere broodplanken en wandelstokken.
Te zien in Kunstmuseum Den Haag t/m oktober 2022

‘Meesterlijk zwart’ – Balenciaga
Meer dan 100 geweldige ontwerpen van Cristóbal Balenciaga zijn nu te bewonderen in Kunstmuseum Den Haag. Cristóbal is van Spaanse kom af en werd onder de couturiers ‘le maître’ genoemd. Christian Dior zei eens: “Als haute couture een orkest is, dan is Balenciaga de dirigent en de rest van ons slechts de musici die de aanwijzingen van de meester volgen”. Aangezien de tentoonstelling meesterlijk zwart heet kan je zijn favoriete kleur vast wel raden, zijn tentoonstelling is dan ook een eerbetoon aan al zijn ontwerpen in deze kleur. Cristóbal werd beroemd door zijn moderne, vrouwelijke en architecturale creaties.
Te zien in Kunstmuseum Den Haag vanaf 24 september t/m 5 maart 2023

 ‘De Bossche tepelvaas’ door Natasja Alers
Kunstenaar Natasja Alers maakt sculpturen en toegepaste objecten in keramiek en haalt inspiratie uit de kwetsbaarheid van het menselijk lichaam. In haar werk belicht ze thema’s als feminisme en seksualiteit. Zo heeft ze in dit geval de Bossche tepelvaas gecreëerd. Afgelopen Maart begon zij met die project en maakte gipsafdrukken van bezoekers van het museum. Iedereen mocht mee doen ongeacht geslacht of leeftijd. De tepelvaas staat voor een strijd tussen twee tegenovergestelde krachten: de toenemende verpreutsing van de maatschappij en de seksualisering van onze beeldcultuur.
Te zien in Design Museum Den Bosch t/m 2 oktober 2022

‘Silhouetten’ door Yasmina Ajbilou
In 2018 richtte Yasmina Ajbilou House of Useless op, een label waarin ze haar visie op duurzaamheid, kracht en schoonheid vertaald naar mode. In haar solotentoonstelling Silhouetten zijn nieuwe ontwerpen te zien in de vorm van kleurrijk gedecoreerde kaftans. “In deze tentoonstelling verweef ik persoonlijke verhalen in mijn ontwerpen. Zo vertel ik over mijn achtergrond, mijn opvoeding, over wie ik nu ben. Alles is samengebracht in een drieluik van silhouetten waartussen je kunt ronddwalen,” aldus Yasmina.
Te zien in Centraal Museum Utrecht t/m 27 november 2022