Kamer vergadert over nieuwe Transgenderwet

In Den Haag wordt er vanavond vergaderd over de nieuwe transgenderwet. Er wordt nagegaan of iemand zijn of haar geslacht zelf bij gemeentehuis voortaan mag wijzigen, zonder de tussenkomst van een arts. De wet levert veel discussie op.

Met deze wet wordt het mogelijk dat iedereen ouder dan 16 jaar zonder tussenkomst van een arts het geslacht mag wijzigen op het paspoort. Nu is daar nog een deskundigenverklaring voor nodig. Ieder paspoort heeft de optie M voor mannen, V voor vrouwen en X voor genderneutraal. Een X krijgen is nu al wel mogelijk, maar alleen als dit via een rechter is geregeld.

Biologisch onderscheid tussen mannen en vrouwen
Tegenstanders zijn bang dat het biologisch onderscheid tussen mannen en vrouwen steeds verder vervaagd. Ze vrezen bijvoorbeeld voor de privacy van vrouwen als mannen claimen een vrouw te zijn en zo de vrouwenkleedkamer binnen lopen. Er wordt op een incident gewezen waarin een voor verkrachting veroordeelde man zich als vrouw liet registeren en naar de vrouwengevangenis ging.

Leeftijd
Ook vinden tegenstanders de wijziging op de leeftijdsgrens discutabel. . In de nieuwe wet mogen jongeren onder de 16 jaar, wel via de rechter, ook hun geslachtsregistratie laten wijzigen. Een kind van onder de 16 jaar staat nog onder het ouderlijk gezag en kan hier wellicht geen goede beslissing in maken. En dat terwijl sommige ouders en transgender-organisaties zeggen dat veel transkinderen al voor hun 16e hun dagelijks bestaan volgens een ander geslacht dan het geboortegeslacht leven.

Andere landen
Of de wet door de Kamer komt, is nog onzeker. Vanavond wordt erover vergaderd. Vanuit de coalitiepartijen heeft alleen D66 verklaard voorstander te zijn. VVD en CDA moeten hun standpunt nog bepalen en de ChristenUnie is tegen. In 2012 werd de deskundigenverklaring in Argentiniƫ al afgeschaft. In Europa volgde Denemarken als eerder. En ook in Ierland, Noorwegen en Malta zijn de wijzigingen doorgevoerd.