#WomensWednesday: Viviane Sassen

Viviane Sassen is geboren in Amsterdam en bracht als kind 3 jaar in Afrika door. In 1990 begon ze met haar opleiding mode aan de Academie voor Beeldende kunst in Arnhem. Ze besloot zich al snel te richten op fotografie en hier studeerde hierin af aan de Hogeschool voor Beeldende Kunst in Utrecht.

Viviane is fotograaf en kunstenaar en staat bekend als een meester in het tonen en verhullen in zowel licht als donker. Haar werk is vaak ontzettend mooi maar ook verontrustend en ontregelend en voorzien van een geheimzinnige kracht. Zelf noemt ze dit ‘Een ondertoon van de dood’. Als fotograaf legt ze mensen, gezichten, lichamen, zelfportretten, stillevens, mode en landschappen vast. Wanneer ze lichamen vastlegt zijn dit vaak abstracties. De lichamen in haar werk zijn vaak met elkaar verstrengeld, wat voortkwam vanuit inspiratie door haar jeugd in Afrika. Ze wil van Afrika geen stereotype beelden neerzetten en dus komen in haar werk veelal typisch Afrikaanse elementen voor zoals onder auto’s en telefoons.

Ook levert Viviane vaak bijdrage aan titels als Another magazine, Dazed en heeft ze meegewerkt aan wereldwijde campagnes waaronder L’Oréal en Shiseido. In de modewereld maakte ze campagnes voor onder andere MiuMiu en Louis Vuitton. Haar werk heeft ze onder andere tentoongesteld in Huis Marseille in Amsterdam en het Grand & Petit Trianon in Versaille. Als klap op de vuurpijl heeft ze onlangs ook de cover voor Vogue Nederland met Rianne van Rompaey geschoten. Onthoud die naam dus!