Hoe de haarpin van de Nederlandse Fiona Franchimon de wereld verovert

Hè, komt dit gewoon uit Nederland?! Dat wordt vaak gedacht als je ontdekt dat de bekende haarpin van Fiona Franchimon uit Zeist is. De pin wordt geproduceerd in ons eigen land en is gewild door heel de wereld.

Precies 12,5 jaar geleden startte Fiona Franchimon haar eigen bedrijf: een haarsalon in Zeist. Ze begon in haar eentje, in de salon stonden echter zes stoelen. ‘Waar zijn je collega’s?’ vroegen klanten vaak; die waren er dus niet. Ze groeide en groeide en momenteel werken er vijftien professionals in de salon.

Hairpin
Ze reisde de wereld over om alle haarsoorten te begrijpen en zo de meest revolutionaire knipmethodes te leren. Ze vertelt: “Werkend in verschillende landen heb ik veel nieuwe vaardigheden geleerd. Sinds de opening van mijn salon in Zeist was het mijn doel om de ervaring van de klant in de salon te veranderen naar een meer luxe haute-couture ervaring. Elke klant een unieke en op maat gemaakte ervaring bieden, ervoor zorgend dat mijn team en ikzelf aan de hoogste normen van vandaag voldoen.” Naast haar werk in de salon ontwikkelde ze haar eigen haarproducten en een heel bijzondere hairtool: een haarpin.

In november 2019 kwam het op de markt, vlak voor corona dus. Geen goede tijd voor ondernemers. Toen alles weer wat rustig was, kon de verkoop beginnen. “We willen celebrities aanschrijven, maar het is niet nodig, doordat mensen zo enthousiast zijn en elkaar van deze beauty tool vertellen, Dagelijks verzenden we postzakken vol naar de hele wereld.”

Geheim
Wat het geheim is van de Nº 1 Hairpin ? “Het is een hair tool. Een elastiekje geeft een knik in je haar, deze pin niet. Een klem zit vaak niet comfortabel, de Nº 1 Hairpin wel. Een schuifje doet vaak pijn. De haarpin maakt het mogelijk om heel makkelijk je haar op een bijzondere manier te stylen. En de Nº 1 Hairpin ziet er ook nog eens mooi uit.” Er is bovendien een Haute Couture Jewelry collectie, de  No 1 Hairpin in 18k goud en bezaait met diamanten en edelstenen.

Haarstylist
Momenteel is Fiona druk met de Fashion Weeks. Deze week gaat ze naar Parijs om backstage te werken voor Balmain, Dries van Noten en Off White, en eerder was in New York om tijdens New York Fashion Week de 18K gold Collection Nº 1 Hairpin te lanceren.  Al ruim tien jaar is ze backstage aan het werk als haarstylist voor de grote modemerken zoals Armani, Vivian Westwood, JACQUEMUS ,Off White en Pucci, Issey Miyaki.

Wees eigenwijs
Tot slot, heeft Franchimon nog tips voor ondernemers? “Laat je niet afremmen. Toen ik mijn bedrijf startte, zei de branche: ‘doe het niet! De markt is verzadigd, doe het alleen als je echt iets unieks hebt.’ Een jaar later belden ze me voor een interview. En moet je eens kijken waar we nu staan. Dus wees eigenwijs!”