Biografie van Jo van Gogh-Bonger, de schoonzus van Vincent van Gogh, wordt verfilmd

De Amerikaanse productiemaatschappij Double Nickel Entertainment maakt een serie over Jo van Gogh-Bonger, de schoonzus van Vincent van Gogh. Ze hebben de drama- en documentairerechten verworven van Alles voor Vincent, de officiële biografie van Jo.

Jo was getrouwd met Vincents broer Theo en was 28 toen Theo overleed. Ze bleef achter zonder inkomen, met een pasgeboren baby en honderden schilderijen van Van Gogh. Hoewel de kunstwereld het werk van Van Gogh destijds minachtte, wijdde Jo de rest van haar leven aan de verspreiding en bekendmaking van Van Goghs nalatenschap. Dankzij haar onvermoeibare inzet werd het artistieke genie Van Gogh dat wij vandaag de dag kennen erkend.

Tien jaar onderzoek
Hans Luijten schreef in opdracht van het Van Gogh Museum haar biografie genaamd Alles voor Vincent, die verscheen in 2019 bij Uitgeverij Prometheus. Het veelgeprezen boek is het resultaat van tien jaar onderzoek en is gebaseerd op rijk bronnenmateriaal, waaronder niet eerder gepubliceerde dagboeken, documenten en brieven die ruimhartig zijn gedeeld door de Vincent van Gogh Stichting. De serie wordt ook ontwikkeld samen met het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Feministisch verhaal
Double Nickel Entertainment-partners Jenette Kahn en Adam Richman vertellen: ‘We waren enorm geïnspireerd door Jo toen we het boek van Hans lazen en we zijn ervan overtuigd dat het publiek ook in de ban zal raken van dit opmerkelijke, feministische verhaal over passie, liefde en kunst. Het is een eer om met het museum en Hans te mogen samenwerken.’