Open Stadiums: sluit Iran uit van WK Voetbal

Iran moet worden uitgesloten van deelname aan het WK Voetbal dit jaar, dat vindt de Iraanse vrouwenrechtengroep Open Stadiums. Volgens de groep doen de Iraanse autoriteiten te weinig voor het toelaten van vrouwen in stadions bij voetbalwedstrijden. Bovendien laat het recente geweld tegen demonstranten in het land zien hoe slecht de regering met haar eigen volk omgaat.

In brief aan de FIFA beroept Open Stadiums zich op artikel 3 en 4 van de statuten van de wereldvoetbalbond, die gaan over mensenrechten en het tegengaan van discriminatie op basis van onder meer geslacht. Een gevolg van een overtreding van deze regels zou schorsing of uitsluiting van het internationale voetbal kunnen zijn.

“The Iranian FA is not only an accomplice of the crimes of the regime. It is a direct threat to the security of female fans in Iran and wherever our national team plays in the world. Football should be a safe space for us all. Therefore, we ask FIFA, based on Articles 3 and 4 of its statutes, to immediately expel Iran from the World Cup 2022 in Qatar,” zo is er in de brief te lezen.

In Iran mogen sinds een paar jaar vrouwen in beperkte mate aanwezig zijn bij voetbalwedstrijden. Het land doet dit jaar voor de zesde keer mee aan het WK.