#WomensWednesday: Nadia Moussaid

Programmamaker, presentatrice én journalist. We hebben het natuurlijk over Nadia Moussaid. Deze week in onze WomensWednesday.

Nadia Moussaid is geboren in Schiedam, ze heeft een Marokkaanse vader en een half-Nederlandse, half-Oostenrijkse moeder. In 2009 studeerde ze af in sociale en culturele antropologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Haar scriptie ging over de positie van vrouwen in de Arabische wereld.

Carrière
In 2015 maakte voor de KRO-NCRV de aangrijpende documentaire Leven, liefde & hiv. Die ging over twee vrouwen met hiv. Haar missie is om verdiepende journalistieke series te maken, die de kijker wakker schudden maar wel met toegevoegde humor. Dit kun je onder andere terugzien in haar serie: Mijn vader de Gelukszoeker. Bij Brandpunt was ze een van de presentatoren die een reportage maakte over mensenhandel en kinderprostitutie in Nigeria. In 2018 verving ze Eva Jinek die met zwangerschapsverlof ging, hier waren kijkers zeer enthousiast over.

Persoonlijk
In het programma De Geknipte Gast is Nadia erg openhartig geweest over het traject dat ze moest doorstaan om zwanger te worden. Haar verloofde Geert heeft namelijk een erfelijke vorm van darmkanker waarvan ze willen voorkomen dat hun kindje dit ook zal krijgen. Om deze reden doen ze aan embryoselectie. Ze legde uit: “In het lab worden er dan embryo’s gemaakt en ze kijken dan per embryo welke wel en niet dat gen heeft. Degene die dat gen wel hebben, worden vernietigd. Wat nogal surrealistisch is.” In het programma legt ze heel eerlijk uit wat je doormaakt, en hoe je je voelt als vrouw in zo’n traject maar ook wat het met je relatie doet. Omdat het zo lang duurt, is het moeilijk optimistisch te blijven. “Het is wel heel spannend, zeker omdat we al heel lang kinderen willen. Ik ben bijna 38, het zal steeds moeilijker gaan. De kansen zijn niet onuitputtelijk.”