Vrouwen en mannen knippen hun haren als steun aan Iraanse vrouwen

Wereldwijd steunen mensen vrouwen in Iran door hun haren af te knippen. Ook in Nederland wordt dit gedaan als steunbetuiging aan de Iraanse Mahsa Amini en Iraanse vrouwen in het algemeen.

Na Iran namen vrouwen uit Frankrijk het protest over. Daar namen beroemde actrices en zangeres zoals Marion Cotillard en Juliette Binoche, zangeres Yaël Naim en ook Isabelle Adjani en Jane Birkin een video op waarin ze een haarlok afknippen. In het Europees Parlement knipte de Zweedse Europarlementariër Abir Al-Sahani haar garen. Ze zei: “Totdat de vrouwen van Iran vrij zijn, zijn wij solidair met hen.”

In Nederland knipte minister van Justitie Dilan Yeşilgöz donderdagavond in de uitzending van Op1 een stuk haar af. Ze zei: “De strijd hier is de zon op je huid mogen voelen, zelf mogen bepalen wie je wilt zijn, de wind door je haren voelen.” Journalist Fidan Ekiz en columnist Yesim Candan gingen haar voor. Candan roept bekende vrouwen op de schaar in het haar te zetten als steunbetuiging aan de Iraanse vrouwen.

Protest in Iran
De steunbetuigingen volgen op de dood van Mahsa Amini. De Iraanse jonge vrouw werd opgepakt omdat ze haar sluier niet ‘correct’ droeg, er was wat haar te zien. Ze werd volgens getuigen vervolgens mishandeld en overleed aan de verwondingen. Haar overlijden leidt tot veel protest in Iran. Mannen en vrouwen gingen de straat op en knipten symbolisch hun haren af. De politie heeft de afgelopen weken hard opgetreden tijdens de acties, er zijn meerdere doden gevallen.

Betoging in Nederland
Zaterdag 8 oktober is er een solidariteitsbetoging op het Malieveld in Den Haag. En op Iran2022.net staat een petitie die je kunt tekenen.