Docu-tip: In her hands

Vanaf 16 november is de documentaire In her hands te zien op Netflix. Het doel van de documentaire is om de wereld te laten zien wat de gevolgen van de oorlog zijn voor Afghaanse vrouwen.

Aan het begin van de film, die zich 19 maanden voor de machtsovername door de Taliban afspeelt, was Zarifa Ghafari de jongste vrouwelijke burgemeester van het land. Ze moest er heel wat voor over hebben om respect te verdienen van haar kiezers in de hoofdstad van de provincie Wardick, en van haar eigen vader. De documentaire begint met een beeld te geven van het leven voordat de Taliban de controle over het land terugkreeg.

Spanningen
Met Zarifa als hoofdpersoon geeft de documentaire een portret weer van het leven in instabiliteit. De bizarre verhaallijn geeft de spanningen weer tussen de Afghaanse regering, de Taliban en burgers. Ayazi en Mettlesiefen zorgen voor diverse perspectieven, waarbij ze Ghafari’s ervaringen koppelen aan die van haar toegewijde lijfwacht Massoum en een Talibancommandant, Musafer. Ghafari komt op voor de rechten van Afghaanse vrouwen, haar toespraken benadrukken het belang van onderwijs voor iedereen om een toekomst op te kunnen bouwen. Om deze reden zag de Taliban haar dan ook als doelwit. Interviews met inwoners van Maidan Shar onthullen het enorme conservatisme van de stad: veel mensen, meestal mannen, vragen zich af waarom Ghafari niet thuis voor de kinderen zorgt in plaats van hen te “commanderen”. Anderen, zoals Massoum, vinden troost in Ghafari’s aanwezigheid en zien haar als een baken van de toekomst van het land.

In her hands is vanaf 16 november te zien op Netflix.