Lady in the Dark is nog altijd actueel

In 1941 ging Lady in the Dark voor het eerst in premiere, maar door de thematiek is het zelfs anno nu nog actueel. Van 12 november tot en met 11 december toert Opera Zuid door het land met de Broadwayhit van Kurt Weil.

Liza Elliott, hoofdredactrice van een modemagazine, lijdt al maanden aan paniekaanvallen en depressies. De druk op haar werk en in haar privéleven is te groot. Ze is besluiteloos op kantoor, in de liefde kan ze niet kiezen tussen haar getrouwde baas Kendall Nesbitt en filmster Randy Curtis, terwijl advertentiemanager Charley Johnson haar mateloos irriteert. Uiteindelijk besluit ze een psychiater te bezoeken. Door haar dromen te analyseren komen ze bij de kern van Liza’s problemen en weet ze haar twijfels te overwinnen.

Lady in the Dark ging al in 1941 in première, maar de thematiek is nog altijd bijzonder actueel en herkenbaar. Regisseur Anna Pool: “Liza is een bijzondere, getalenteerde en geliefde vrouw. Door aan de verwachtingen van de mensen om haar heen te willen voldoen, is ze zichzelf echter kwijtgeraakt. De problemen waar ze tegenaan loopt, zoals de werkdruk en keuzestress, zijn niet veranderd. Ze zijn alleen maar groter geworden. Niet alleen vrouwen, maar ook mannen ervaren hierdoor angstproblemen, depressies en paniekaanvallen.”

Maar Lady in the Dark is meer dan een stuk over de eisen die het leven en de maatschappij aan ons stelt. Het is eerst en vooral heerlijk muziektheater, een visueel spektakel met fantasierijk verbeelde dromen, zo’n tweehonderd kostuums in jaren veertig stijl, scherpe teksten van Ira Gershwin en prachtige songs, zoals de klassieker My Ship, die werd gecoverd door grootheden van Nancy Wilson Julie Andrews tot Anne Sofie von Otter en Miles Davis.

Op 12 november is de premiere van Lady in the Dark op het Vrijthof in Maastricht.

%d bloggers liken dit: