#WomensWednesday: Floor Jansen

Deze week draait de WomensWednesday om Floor Jansen. Door haar zangcarrière belandde ze in een mannenwereld.

Floor Jansen is geboren in Goirle. In 1999 begon ze met studeren aan de Rockacademie in Tilburg, haar klasgenoten waren onder andere Jacqueline Govaert en Danny Vera. In 2003 studeerde ze daar af. Floor is onder andere bekend als frontzangeres van de Finse symfonische metalband Nightwish. Eind 2019 nam haar naamsbekendheid in Nederland toe door haar deelname aan televisieprogramma Beste Zangers. Naast dat ze zingt speelt Floor ook gitaar, piano en fluit.

Paardrijden
Als kind verhuisde Floor regelmatig en was hierdoor steeds het buitenbeentje. Ze werd dan ook 7 jaar lang gepest en trok zich op vele momenten terug in de natuur, omringt door paarden. Ook muziek was een vorm van vluchten voor haar en ze wilde heel graag naar het conservatorium. Toch is ze uiteindelijk naar het Hippisch Centrum Deurne gegaan, een paardenopleiding, omdat ze erachter kwam dat de zangopleiding in het conservatorium gefocust was op klassiek en jazz. Deze opleiding deed ze totdat ze lichamelijke klachten kreeg door het vele paardrijden. Op het moment dat ze ontdekte dat er een Rockacademie zou komen, schreef ze zich daar meteen in.

Floor leeft samen met haar man Hannes en hun dochter. Ze hebben elkaar leren kennen toen ze in Finland woonde. Ze verhuisde hierheen omdat ze zangeres werd van Nightwish, en aangezien dit een Finse band is wilde ze graag de taal leren. Hannes begon Zweden te missen, en Floor zelf was inmiddels gewend aan de ruimte en rust van het platteland. Daarom besloten ze naar Zweden te verhuizen. Haar droom was altijd al om eigen paarden te hebben, en door de enorme lap grond die ze nu hadden werd deze droom werkelijkheid.

Metalmuziek
Vanaf het moment dat ze in de wereld van metalmuziek terecht kwam, werkte ze veelal met mannen. Ze vertelt: “Mannen zijn heel direct, er is geen gedoe. Ik denk nooit: what is your hidden agenda? Ik merk wel, nu ik wat ouder word, dat ik vrouwelijk gezelschap mis. Gewoon omdat vrouwen op een andere manier naar dingen kijken en dat is soms een verademing als je alleen door mannen omringd bent.” Ze is op haar plek in deze tak van de muziek. “Waar ik vooral blij mee ben, is dat ik heb kunnen laten zien dat metal niet alleen maar satanische muziek is, gezongen door schreeuwende boze mannen.”

%d bloggers liken dit: