‘365 dagen ik’ door Naeeda Aurangzeb

We tippen graag interessante voorstellingen. Naeeda Aurangzeb neemt bezoekers mee op reis langs kantelmomenten in haar leven. “Bijvoorbeeld het moment waarop ik besluit om na 15 jaar mijn hoofddoek af te doen.”

In 365 DAGEN IK geeft journalist, presentator en schrijver Naeeda Aurangzeb ons een kijkje in haar leven. Toen ze drie was, verhuisde ze vanuit Pakistan naar Nederland. Voor haar boeken 365 dagen Nederlander en Hé, lekker ding – 365 dagen vrouw verzamelde ze geestig-gênante anekdotes over wat ze als Nederlander van kleur en als vrouw meemaakt. In de theaterspecial 365 DAGEN IK neemt ze ons mee in wat deze met háár doen, gelardeerd met een flinke dosis humor. Ze vertelt: “‘De anekdotes uit de boeken -anekdotes over alledaags racisme en seksisme- vormen de basis van de voorstelling. In de boeken vertel ik echter niet wat er aan de anekdotes voorafging, of wat er daarna gebeurde, of hoe ik reageerde. In de voorstelling neem ik de bezoeker mee op reis langs kantelmomenten in mijn leven, zoals bijvoorbeeld het moment waarop ik besluit om na 15 jaar mijn hoofddoek af te doen. Ik stel ook voor het eerst hardop vragen aan witte Nederlanders, normaliter ben ik degene die bevraagd word, nu draai ik de rollen om.”

Actueel
De voorstelling is actueler dan ooit; Iraanse vrouwen die massaal de straat opgaan en zich verzetten tegen de bij wet opgelegde hoofddoek, de #metoo-schandalen in eigen land die de gemoederen bezighouden en de toeslagenaffaire die institutioneel racisme pijnlijk blootlegt.

365 dagen ik is tot en met 17 december te zien in diverse theaters. Zie hier de speellijst.

foto: Merlijn Doomernik