5 x internationale schrijfsters

Van thrillers tot fantasy tot literaire romans. Vijf schrijfsters met elk een bijzondere eigen achtergrond. De boeken van deze schrijfsters zijn het lezen zeker waard.

Isabel Allende
Isabel Allende is een Chileense journaliste en schrijfster. Haar vader was een neef van Salvador Allende, president van Chili en diplomaat. In 1967 was Isabel redactielid van het Chileense vrouwentijdschrift Paula, en ze werkte mee aan het kinderblad Mampato. Toen president Salvador Allende stierf, vertrok ze naar haar familie in Venezuela, daar werkte ze dertien jaar voor het centrumlinkse dagblad El Nacional. In 1981 kreeg Isabel te horen dat haar grootvader op sterven lag, de brief die ze toen voor hem schreef groeide uit tot een manuscript voor een roman: Het huis met de Geesten. Dit boek werd later ook verfilmd. In 2020 kwam een autobiografisch boek over haar leven en feminisme uit. De Nederlandse vertaling van dit boek heet: Mijn leven als moeder, vrouw, feminist.

Karen Slaughter
Wie van thrillers houdt, houdt van Karen Slaughter. Ze is vooral bekend door haar thrillerreeks de Grant County. In haar boeken stelt ze moeilijke thema’s aan de kaak en haar verhalen zijn altijd gebaseerd op waargebeurde misdaden. Haar interesse ligt vooral bij het motief achter de misdaad die wordt gepleegd. Daarnaast speelt geweldi tegen vrouwen ook een belangrijke rol in haar werk. Door haar verbazingwekkende thrillers kreeg ze de internationale titel: ‘Queen of Crime’. Elk jaar komt er een nieuw boek van haar hand, hoe knap is dat?

Anita Amirrezvani
Deze Iraanse romanschrijver werd opgevoed door haar moeder in San Francisco. Vanaf haar 13e ging ze zo af en toe terug naar Iran om daar kennis te maken met de familie van haar vaderskant. Toen ze besloot vrij te nemen tussen de middelbare school en de universiteit woonde ze een jaar in Iran. In dat jaar, 1978, ontstond de Islamitische Revolutie. Nog geen tien dagen later besloten haar vader en stiefmoeder dat het te onveilig werd, met haar kleine broertjes vertrokken ze naar Amerika. Anita schreef een succesvol debuut met haar boek Dochter van Isfahan, dat in vele landen is uitgegeven. Haar meest recente roman is Prinses van Perzië.

JK Rowling
De schrijfster is bekend als schrijfster van de Harry Potter-verhalen, die ook allen verfilmd zijn. Meer dan 500 miljoen boeken zijn verkocht. Leuke anekdote: in werkelijkheid heeft Joanne geen tweede naam. Omdat ze zelf dacht dat jongens geen boeken zouden gaan lezen die geschreven waren door een vrouw, bedacht ze een tweede initiaal, de J. Die ze bedacht te gebruiken vanwege de naam van haar oma: Kathleen. Later begon ze ook met het uitbrengen van boeken onder het pseudoniem Robert Galbraith.

Marjan Kamali
Deze schrijfster is geboren in Turkije. Ze heeft Iraanse ouders en ze groeide op in Kenia, Turkije, Iran, Duitsland en de Verenigde Staten. Marjan heeft een bachelor in Engelse literatuur van de University of California, Berkeley. Daarnaast heeft ze een MBA van Columbia University en een Master of Fine Arts in creatief schrijven van de New York University. Momenteel is ze docent creatief schrijven aan GrubStreet en woont ze met haar gezin vlakbij Boston. Bekende romans van Marjan zijn The Stationery shop en Together Tea. Haar romans zijn in meer dan 20 talen verschenen en ze ontving dit jaar nog een National Edowment fort he Arts Creative Writing Fellowship.