BNNVARA en Humanistisch Verbond starten burgerinitiatief om abortus uit het wetboek van strafrecht te halen

Abortus is geen misdaad. Maar hier in Nederland staat het nog altijd in het Wetboek van Strafrecht (artikel 296). Alleen onder bepaalde voorwaarden is abortus toegestaan, maar officieel is het nog steeds strafbaar. Nu is de tijd om het te veranderen.

In de Verenigde Staten, Polen en Hongarije zien we wat er kan gebeuren met het recht op abortus als oprukkende, conservatieve politieke krachten hun kans grijpen. Ook in Nederland is de regelgeving kwetsbaar. Omdat abortus in het Wetboek van Strafrecht staat, is het geen onderdeel van het reguliere zorgstelsel.

De barricades op
BNNVARA en het Humanistisch Verbond, en wie niet eigenlijk, vinden dat het hier wél onderdeel van moet zijn. Zodat het goed verankerd en beschermd is in de Nederlandse wet. En zodat abortus onder dezelfde wet- en regelgeving valt als een behandeling door een medisch specialist in het ziekenhuis. Daarom gaan de partijen de barricades op met dit burgerinitatief. Het is tijd om de Tweede Kamer wakker te schudden: schrap Artikel 296 en haal abortus uit het Wetboek van Strafrecht! Want mensen zijn de baas over hun eigen baarmoeder en abortus is géén misdaad.

Sluit je aan bij hetburgerinitiatief: teken hier.