Rupi Kaur in Amsterdam was in één woord geweldig!

Afgelopen weekend stond Rupi Kaur in een uitverkocht Carré. OPZIJ was erbij.

Rupi, wie kent haar niet. De Indiaas-Canadese dichter, illustrator en spoken word artist inspireert menig persoon met haar mooie woorden. Zelf komt Rupi uit Punjab in India. Toen ze vier jaar was emigreerde ze met haar ouders naar Canada. Op haar 21ste publiceerde ze haar eerste dichtbundel: Milk and Honey. Daarna verscheen The sun and her flowers, home body en haar meest recente Healing through Words. Van haar boeken zijn meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht en ze zijn vertaald in meer dan 42 talen. Haar gedichten gaan over liefde, verlies, trauma, genezing, vrouwelijkheid en migratie.


Ze werd ook bekend door haar foto’s over menstruatie. Huffpost schreef er in 2015 een artikel over: about That Period Photo That Broke The Internet. Instagram verwijderde haar post in eerste instantie omdat er menstruatiebloed zichtbaar was.

Sinds een maand is ze op wereldtour. Afgelopen weekend stond ze in Carré. De show ging in april in de verkoop en was binnen een dag uitverkocht. Rupi vertelt: “Ik was nerveus voor Amsterdam, ik er niemand. Desondanks was dit de snelst verkopende show.”

De show in Amsterdam was prachtig. Uit haar hoofd droeg ze voor uit haar eigen werk. Eén van de eerste gedichten ging over haar eigen depressie: Depression doesn’t knock. Het eindigt met de woorden: I will be full of colour one day, I will feel alive again.

Er hing energie in de lucht. Gegil, gejoel en veel applaus vanuit de zaal na elke mooie zin. Veel humor en af en toe een traan. Rupi noemde de vrouwen (er waren slechts een paar mannen aanwezig) haar soulsisters. En dat was precies hoe het voelde.

%d bloggers liken dit: