#WomensWednesday: Olcay Gulsen

Het is weer woensdag, en dus tijd voor een portret over een inspirerende vrouw. Deze week powervrouw Olcay Gulsen.

Olcay Gulsen is geboren op 20 juli 1980 in Waalwijk en is programmamaker, modeontwerpster en ondernemer. Haar ouders zijn Koerdisch-Armeens en komen uit het district Elbistan in Turkije. Haar vader was gewelddadig en had last van schizofrenie waardoor ze een moeilijke jeugd had. Toch hield dat haar niet tegen om haar mavo, havo en vwo-diploma te behalen en een studie Personeel en Arbeid te gaan doen.

In 2002 begon ze met werken voor Chill Agency, niet veel later begon ze met het importeren van kleding van merken zoals onder andere 5th Avenue en Criminal onder de naam 2Stepzahead. Vanaf 2009 nam ze het bekende modemerk SuperTrash over, waar vele haar dan ook van kennen. Zo’n 6 jaar later stopte ze binnen de directie van SuperTrash en ging verder met haar opgerichte merk ST. Studio. Helaas was dit van korte duur omdat het bedrijf verlies leed en ze trok zich dan ook terug als CEO. Totdat in 2018 alle bedrijfsonderdelen failliet gingen bleef ze wel altijd aan het bedrijf verbonden. In datzelfde jaar bracht ze haar boek uit: Hoe je met lef van niets naar de top komt. En in 2019 richtte ze haar eigen beauty bedrijf op: Olcay Gulsen Beauty. Dit merk focust zich op empowerment door middel van beauty. Ze vertelt: “Ons doel is om ongecompliceerde producten te maken van hoge kwaliteit met effectieve natuurlijke en actieve ingrediënten”.

In 2013 werd Olcay jurylid van TLC-programma Ultimate Shopper, en de jaren erna presenteerde zij het programma Werk aan de winkel. Niet veel later, in 2014 om precies te zijn, werd zij lifestyle deskundige bij RTL-boulevard. In 2018 zat ze niet bepaald stil. Ze nam namelijk deel aan Wie is de mol?, begon met het presenteren van Temptation Gossip en van televisieprogramma Beter laat dan nooit, en werd presentatrice van Boxing Stars. In 2019 presenteerde ze samen met Herman den Blijker Zelfbouwers Rotterdam, had haar eigen korte onderdeel in Temptation talk en had een gastrol in de Amerikaanse serie The Bold and the Beautiful. In datzelfde jaar nam ze de grote beslissing om over te stappen van RTL naar Talpa. En in 2020 begon ze haar eigen documentaireserie Olcay & Huiselijk geweld, waarin ze huiselijk geweld bespreekbaar wil maken via haar eigen persoonlijke ervaringen. Sinds 2021 presenteert ze het programma Gestalkt op SBS6.

Goede doel
Vanaf 2020 is Olcay als nationaal ambassadeur verbonden aan de jaarlijkse Orange the World-campagne tegen geweld tegen vrouwen. In 2021 werd ze partner van de VN-organisatie rond vrouwenrechten en gaf ze een deel van de omzet aan het goede doel.