Svenja Tillemans zet zich in tegen grensoverschrijdend gedrag bij de Formule 1

Tientallen vrouwen werden tijdens de Dutch Grand Prix lastiggevallen door mannelijke fans. Ze werden geknepen in hun borsten of billen en kregen niet zo leuke teksten naar hen toe geroepen. Twee vrouwen hebben aangifte gedaan. Svenja Tillemans, voorzitter van de vereniging voor vrouwelijke Formule 1-fans, groeide uit tot vertrouwenspersoon van de vrouwen. “Ik laat dit niet los.”

Tientallen vrouwen werden tijdens de Dutch Grand Prix lastiggevallen door mannelijke fans. Ze werden geknepen in hun borsten of billen en kregen niet zo leuke teksten naar hen toe geroepen. Twee vrouwen hebben aangifte gedaan. Svenja Tillemans, voorzitter van de vereniging voor vrouwelijke Formule 1-fans, groeide uit tot vertrouwenspersoon van de vrouwen.

Via de Facebook-pagina van haar club ontvangt ze tientallen berichten over het ongewenste gedrag. Ze had veel contact met de slachtoffers ervan. Ze vertelt in een interview met de Volkskrant: “Ik heb hen naar de politie doorverwezen en, als ze dat wilden, in contact gebracht met de organisatie van Zandvoort. Mijn belangrijkste boodschap was: dit ligt niet aan jou, maar aan de mannen die zoiets doen. Zij hebben een kronkel in hun hoofd, niet jij. Sommige vrouwen zijn behoorlijk in de war over wat hun is overkomen. Zij zeggen: ik ga nooit meer naar een Grand Prix.”

Niet in de doofpot
Daarom probeert Svenja de organisatie van de Dutch Grand Prix te bewegen tot concrete acties zodat het volgend jaar op de grand prix in ons land goed gaat. “De gesprekken die ik heb gevoerd met de organisatie zijn positief. Volgens mij zitten we op één lijn,” zegt ze optimistisch, maar ze is ook strijdvaardig: “Als ze niks laten horen, dan zorg ik dat ze van mij horen. We moeten niet gaan zitten wachten op nog ernstigere incidenten. Dit mag niet in de doofpot. Ik laat dit niet los.”