5 vragen aan Frédérique ter Brugge over het Amsterdam Light Festival

Frédérique ter Brugge organiseert met haar team in  december en januari het Amsterdam Light Festival. Dit festival verlicht de stad Amsterdam, elk jaar creëren kunstenaars van over de hele wereld lichtkunstwerken speciaal voor deze maanden.

Hoe lang ben je al verbonden aan het festival?
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij Amsterdam Light Festival. In eerste instantie als hoofd Marketing en Partnerships, al vrij snel daarna als directeur. Na afronding van mijn tweede studie Kunst- en Architectuurgeschiedenis aan de VU kwam ik in contact met Amsterdam Light Festival. Dit festival waarbij passie voor de kunst samengaat met ondernemerschap bleek een perfecte match.  

Met welk idee is het festival destijds opgericht?
Sinds de oprichting van de stichting heeft het festival als missie om Amsterdammers en bezoekers van de stad te verlichten en verbinden in donkere dagen. Hiervoor organiseren we het lichtkunstfestival in de winter en twee unieke stadsbrede maatschappelijke projecten. Het ene project is educatief waarbij leerlingen levensecht leren door samen met kunstenaars te werken aan een kunstwerk en het andere is een sociaal project waarbij we ouderen uitnodigingen om het festival te beleven. In dit laatste project leiden kinderen uit het educatief programma de ouderen rond. Een bijzondere ontmoeting tussen jong en oud!

Wat vind je het leukste aan je werk als directeur van het festival?
In mijn rol als directeur stimuleer ik het zoeken naar mogelijkheden om onze missie te bereiken. Het ontwikkelen van nieuwe lichtkunstbelevingen en het creëren van waarde voor bezoekers, partners en de stad geeft mij veel voldoening. 

Wat kan je vertellen over de 11e editie?
Na twee edities zonder échte festivalbeleving kunnen we komende winter weer gaan wandelen en varen. Het thema van Editie 11 is Imagine Beyond: we nemen de bezoekers mee naar de wereld van de verbeelding. Luisterend naar het verhaal aan boord of lezend met de digitale wandelkaart in de hand is de route langs de nieuwe lichtkunstwerken te beleven. De werken zijn van internationale makelij en zijn speciaal voor Amsterdam gemaakt. Kortom: deze editie laat je verleiden om te verbeelden en samen met familie en vrienden de donkere dagen te verlichten.

Alle foto’s zijn van Janus van den Eijnden

Zijn jullie er al helemaal klaar voor?
Bijna! De educatieworkshops in de ruim 45 klassen starten na de herfstvakantie, alle festival voorbereidingen worden afgerond, in november start de opbouw van de kunst in de stad en op 1 december gaan de lichten aan. Heel veel zin in!