#WomensWednesday: Jonneke de Zeeuw

Deze week in de WomensWednesday: Jonneke de Zeeuw oftewel foodvlogster Mooncake.

Jonneke werd geboren in Eindhoven. Vanaf kinds af aan had ze altijd al affiniteit met eten. Tijdens vakanties met haar ouders waren zij altijd al bezig met het zoeken van bijzondere eetplekken. Het maakte ze niet uit of het soms wat duurder was of dat het eettentje bovenop een berg stond. Ze leerde van hen dan ook dat het doen van een extra beetje moeite kan leiden tot mooie herinneringen en het beste eten.

Maancake
Ze ruilde op een geven moment Eindhoven in voor Amsterdam. Op het moment dat ze over de Zeedijk wandelde is Mooncake dan ook echt ontstaan. Ze kwam op de naam doordat ze baksels zag liggen van een Chinese onderneming en ze vroeg het af wat het waren. Toen ze na een aantal keer voorbijlopen het aandurfde om naar binnen te stappen kwam ze erachter dat het Mooncakes waren (seizoensgebonden Chinees gebak). Vanaf 2017 werd Mooncake dan ook echt haar handelsmerk.

“In de media was er weinig aandacht voor de plekken waar ik zelf graag kwam. Vaak kregen de hippere plekken alle aandacht. Plekken die ik graag bezocht, werden gezien als het ‘exotische anders’. Hoezo exotisch? Die eigenaren zijn vaak ook gewoon hier geboren. Ik ben juist over die plekken gaan schrijven op mijn eigen website,” aldus Jonneke.

Onlangs verscheen bij Kosmos haar manifesto ‘All inclusive aan de keukentafel‘. Een culinair pamflet voor alle Nederlanders. Hierin deelt ze op positieve en humoristische wijze haar visie over de stand van zaken rondom diversiteit en inclusie in ons culinaire landschap. Een verfrissende wake-up call voor fijnproevers met flinke trek en aandacht voor maatschappelijke issues.

En wat ook leuk is om te weten: Jonneke geeft regelmatig foodtours in Rotterdam en Amsterdam (Nieuw West of Oost) waar ook jij je voor op kunt geven. Op die dagen laat ze je meegenieten van de allerlekkerste hapjes uit diverse windstreken. Ze is namelijk ook van één ding zeker, proeven van andere foodculturen vergroot je wereld en brengt mensen samen. De foodtours kun je boeken via haar website.