‘De verlovingsfoto van mijn ouders was niet alleen maar mooi’

Suzanna Jansen heeft een boek geschreven, waarvoor ze opnieuw in het verleden dook. In De omwenteling of de eeuw van de vrouw, beschrijft ze de twintigste eeuw vanuit het perspectief van de vrouw nu eens niet dat verhaal van de grote ideologieën, maar dat wat er in de huiskamers gebeurde in het leven van vrouwen.

Tijdens het schrijven van haar nieuwste boek, bladerde Suzanna Jansen door een fotoalbum van haar ouders. Haar blik bleef hangen bij een vrolijke zwartwit foto uit 1946 van haar jonge vader en moeder. Het is net na de Tweede Wereldoorlog, haar moeder draagt haar mooiste jurk, haar vader zijn zondagse pak met een corsage. Beide stralen. ‘Onze verloving’ staat erbij. Hun dochter schrijft 75 jaar later: ‘Ik had het altijd als een mooi plaatje gezien. Mijn moeder die haar verloofde bewonderend aankijkt, mijn vader die onhandig de verlovingsring om haar zweterige vinger wurmt. Maar nu zie ik ineens ook iets anders. Deze feestelijke dag kondigde tegelijk het einde aan van haar carrière.’

Jansen heeft het vermogen om door het schijnbaar alledaagse heen te kijken en er verhalen in te zien. Haar familiegeschiedenis Het pauperparadijs (2008) werd een bestseller. Hierin beschrijft ze hoe vijf generaties voorouders zich stapje voor stapje aan de armoede ontworstelden nadat ze jaren gedwongen waren te verblijven in de heropvoedingsgestichten in Veenhuizen. Het was een verzwegen geschiedenis, ook binnen haar familie. Schaamte en schuldgevoelens voorkwamen dat erover werd gesproken. Jansen ontdekte het verhaal, dat tegelijk ook heel veel andere arme Nederlanders betrof, en legde het bloot.

Lees verder in de nieuwste OPZIJ!