Dit zijn de vrouwen op PAN Amsterdam

Eerder schreven we over de kloof tussen mannelijke en vrouwelijke kunstenaars: mannelijke kunstenaard verdienen niet alleen meer dan hun vrouwelijke collega’s, je komt hun kunst ook nog eens vaker tegen in musea, galeries en beurzen. Reden genoeg om op PAN Amsterdam, die van 20 tot en met 27 november te bezoeken is, op zoek te gaan naar kunst van vrouwelijke kunstenaars!

Galerie Helga Hofman is van Helga Hofman, ze is de oudste vrouwelijke deelnemer en staat met haar galerie voor hedendaagse kunst nu voor de tiende keer op PAN Amsterdam. Ze vertegenwoordigt onder andere haar dochter Caroline Hofman. Ze maakt ruimtelijke composities en dynamische structuren van karton en papier.

Raquel Haver (1989, Colombia) is op dit moment een van ’s lands toonaangevende kunstenaars. Haar werk is over de hele wereld te zien: van Afrika tot Amsterdam. Ze vertelt:  “Ze zeggen dat je wel iets van mijn achtergrond terugziet in mijn werk. Vooral de composities lijken Latijns-Amerikaans. Ik denk dat dat onbewust gaat. Ik heb me ook laten beïnvloeden door de Nederlandse cultuur.” Ze maakt naar eigen zeggen ‘luide’ figuratieve schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Ze laat zich inspireren door verhalen van dichtbij. Door mensen of groepen mensen. Het zijn personen waar ze meer van af wil weten. Ze doet onderzoek voordat ze aan een schilderij begint: ze kan dan 2 maanden tot een jaar iemand volgen met camera. Van de beelden maakt ze tekeningen en dat werkt ze vervolgens uit in een schilderij. Zo zit er aan elk schilderij een lange voorbereiding. Best een unieke manier van werken. Ze vertelt: “Ik ga bijna op een documentaire-achtige manier op onderzoek uit. Ik wil me aan de waarheid houden.” Kers Gallery vertegenwoordigt haar en is ook op de beurs te vinden.

Hein Klaver brengt de kunst van Suze Robertson naar PAN. Ter ere van het honderdste sterfjaar van de Haagse kunstenaar Suze Robertson (1855-1922) presenteert Museum Panorama Mesdag een unieke overzichtstentoonstelling van ruim 75 van haar schilderijen en tekeningen, in OPZIJ publiceerden we er al over. Robertson werd en wordt gerekend tot de grote kunstenaars van haar tijd. Ze was een radicale vernieuwer: met haar expressieve manier van schilderen en tekenen, gedurfde materiaalkeuze en uitbundige kleurgebruik, tilde ze de Nederlandse kunst begin 20ste eeuw naar nieuwe hoogten. Dankzij nieuw en vernieuwend baanbrekend onderzoek naar het leven en werk van Robertson wordt voor het eerst in meer dan 40 jaar een zo compleet mogelijk beeld geschetst van deze bijzondere kunstenaar.

Deze en nog meer vrouwen vind je op de PAN. PAN Amsterdam is van 20 tot en met 27 november te bezoeken in de RAI Amsterdam.