5x feministische merchandise

Deze bedrijven maken feministische merchandise: van posters tot kaarsen en van truien tot tassen.


The Spark Company is een gemeenschap voor iedereen die gelooft in het idee dat iedereen gelijk behandeld moet worden. “Wij zijn naar eigen zeggen feministische spelbrekers en hier zijn we trots op. We zijn hier om ons geld in te zetten waar onze ‘luide feministische’ mond is, door kleding en accessoires te creëren die feminisme en gelijkheid schreeuwen, en tegelijkertijd kwaliteit + duurzaamheid verleidelijk (en consensueel) in je oor fluisteren”. En hoe mooi is deze trui?

In 2016 werd het merk For All Woman Kind opgericht door de in New York gevestigde ontwerpster Deva Pardue. Ze werd destijds geïnspireerd door de presidentverkiezingen en de overtuiging dat kwesties van gender, ras en etniciteit niet kunnen worden gescheiden. Om deze reden begon ze met het ontwerpen van posters met als doel geld inzamelen voor vrouwenrechtenorganisaties. In 2017 ging het (nu) iconische Femme Fists beeld viraal en werden haar posters meegedragen in vrouwenmarsen. Inmiddels verkoopt ze ook onder andere buttons, telefoonhoesjes, kettingen, shirts en totebags met diezelfde Femme Fists opdruk.


TITS Store wil vooroordelen doorbreken. Denk aan meningen, tepels, seksuele lust, en andere zogenaamde ‘ongepaste’ dingen. Ze bieden slow fashion mode aan met een knipoog. In al hun ontwerpen staat vrouwelijkheid centraal, denk aan tops met een open rug tot bodyhangers. Daarnaast hebben de items flirterige details zoals opdrukken van tepel piercings of naakte silhouetten. Het merk biedt naar eigen zeggen producten aan met een evenwicht tussen draagbaarheid en individualiteit.


“Het is simpel. Ik geloof dat je gewaardeerd en waardig bent. Ik geloof dat vrouwen krachtpatsers zijn en dat we samen sterker zijn. Ik wil dat je je thuis voelt in je leven en je lichaam. Ik wil alles vieren wat je bent, hier op dit moment, naast alles wat je zult worden. Ik wil je groei vieren. De moeilijkheden die je overwint. Je successen. Je dromen. Ik wil dat je weet dat je alles verdient waar je van droomt, precies zoals je bent. Niet alleen dat, maar je hebt precies wat je nodig hebt, precies wanneer je het nodig hebt. Je bent er klaar voor. Je bent gevierd. Je bent thuis. Je bent compleet. Ik maak producten om je precies te laten zien hoe geliefd en gewild je bent”. Aldus Lauren, eigenaresse van het merk Feminin Goods.

Het merk Feminist Apparel biedt allerlei items aan met opdrukken en teksten die slaan op feminisme en inclusiviteit met soms een dosis humor. Denk bijvoorbeeld aan een trui met: Empowered women empower women of een mok met: Burn the patriarchy not the planet. Aldus het merk: “Ons feminisme is er een waarin intersectionaliteit en inclusiviteit samenkomen. Hoewel we in staat moeten zijn de unieke verschillen aan te pakken die ons onderscheiden en onze ervaringen en de manier waarop we in deze wereld worden behandeld verschillend maken, mogen we die verschillen ons niet zodanig laten verdelen dat we niet in staat zijn samen te werken, in dialoog en activisme, om de feministische toekomst te creëren waar we allemaal zoveel baat bij hebben”.