Goed met geld: Besparen maar!

Drie op de vier vrouwen vindt het belangrijk om economisch zelfstandig te zijn. Toch lukt het tot dusver maar 64% van de vrouwen om de broek op te houden. In de gloednieuwe rubriek Goed met geld sparren we met deskundigen over essentiële thema’s die raken aan geld in de breedste zin van het woord. Deze keer: besparen.

De stijgende energie- prijzen hakken erin. Van een hoge energierekening tot duurdere boodschappen. Dan hebben vrouwen ook nog eens te maken met een loonkloof én de zogeheten pink taks: als vrouwen meer moeten betalen dan mannen voor hetzelfde product. De rijzende vraag is nu voor velen: hoe kunnen we slim besparen? “Voor je hiermee begint is het goed om het idee los te laten dat besparen heel ongezellig wordt”, begint Renee Lamboo, bekend van porterenee.nl, een populaire site over persoonlijke financiën. “Mensen hebben een negatieve associatie bij het woord besparen. Als ik over dit onderwerp geïnterviewd word, willen fotografen vaak dat ik poseer bij een theezakje die aan de waslijn hangt of met een dikke trui naast een kachel ga staan. Relax, besparen kan ook leuk zijn.”

Wat past voor mij
Maaike Wind, die haar torenhoge studieschuld in twee jaar afloste, houdt er niet van om bespaartips
te generaliseren. “Toen ik de keuze maakte om – heel drastisch – te gaan besparen, heb ik vooral gekeken: wat past voor mij. Ik heb niets gedachteloos uit mijn systeem geknipt. Dingen die ik niet miste bij het besparen kunnen voor een ander wel belangrijk zijn”, legt ze uit. “Als je begint is het zaak om te gaan ‘spelen’ met besparen op verschillende dingen. Vraag jezelf af: waar kan ik op besparen, waar ik niet meteen veel last van heb? Of iets wat ik op een andere manier kan bekijken, waardoor het mooier wordt. Voor mij was dat het minimalisme. Minder de hele tijd nieuwe dingen kopen en trends volgen. Van tevoren had ik echt niet gedacht dat ik dat leuk zou vinden, maar dat bleek anders.” Wind voegt toe: “Wat ik lastig vind: mensen die het financieel het moeilijkst hebben kennen alle bespaartips allang. Die letten al op de boodschappen en dergelijken. Dit soort tips zijn vooral voor middeninkomens of daarboven.”

Boodschappen
Een van de eerste dingen waar mensen op bezuinigen zijn de boodschappen, ziet Lamboo. “Maar voor je waar dan ook op gaat besparen, zorg eerst dat je overzicht hebt en ga een financieel overzicht maken. Heel simpel: wat gaat erin en wat komt eruit? Je ziet al snel wat de grootste kostenposten zijn. De een is gevoelig voor kleding of voor boodschappen, de ander heeft zich totaal oververzekerd”, weet Lamboo. “Soms blijken mensen onnodige financiële stress te hebben en is het heel makkelijk op te lossen door ergens een stap terug te doen.” Besparen is, kortom, heel persoonlijk. “Ik kan niet zeggen: je móet daar beginnen.”
Bij Lamboo begon het besparen toevallig wel bij het anders doen van boodschappen. “Vroeger rende ik de winkel in, nu maak ik een weekplanning”, vertelt ze. “Ik heb ook mijn verzekeringen onder de loep genomen. Welke risico’s kunnen we financieel echt niet dragen? Bijvoorbeeld als je huis afbrandt of je auto rijdt tegen een paal. Voor dat soort dingen ben ik verzekerd, daar zijn verzekeringen oorspronkelijk ook voor bedoeld. En ik ga veel vaker naar tweedehandswinkels voor mijn kind. Vroeger ging ik op zaterdag naar de stad, gewoon om geld uit te geven, zonder doel. Nu kijk ik eerst wat voor kleding we echt nodig hebben. Besparen is voor mij vooral bewust uitgeven.”

Van vakanties tot haar dagelijkse fles cola. Wind schrapte van alles uit haar uitgavenpatroon om die studieschuld van ruim 50.000 euro versneld af te lossen. Letten op koopjes in de supermarkt deed ze dan weer niet. “Ik heb het gevoel dat aanbiedingen vooral weer spelletjes zijn van bedrijven. Maar bij duurdere producten is het natuurlijk wel slim om erop te letten, zoals pakken koffie en wasmiddel.”

Lees verder in de nieuwste OPZIJ

%d bloggers liken dit: