Leider mensenrechtengroep ‘Dwaze Moeders’ overleden

Hebe de Bonafini, leider van de Argentijnse mensenrechtengroep die in Nederland bekend is als de Dwaze Moeders, is zondag op 93-jarige leeftijd overleden. Haar dochter maakte dat dit weekend bekend.

In 1977 richtte ze met dertien andere vrouwen de actiegroep Madres de Plaza de Mayo op. Ze eisten destijds opheldering over het lot van hun verdwenen kinderen tijdens de militaire dictatuur in Argentinië. De schoondochter en twee zoons van Hebe de Bonafini waren ontvoerd omdat ze lid waren van een communistische studentenbeweging als onderdeel van de zogeheten Vuile Oorlog. Zo’n 30 duizend tegenstanders van het militaire regime verdwenen tussen 1976 en 1983. De ene zoon van Hebe werd gemarteld en gedood, de andere zoon verhongerde en haar schoondochter werd doodgschoten.

Witte hoofddoeken
In 1977 hielden De Dwaze Moeders de eerste mars in Buenos Aires. Tot de dag van vandaag komen de moeders wekelijks bijeen op het plein, ze zijn te herkennen aan de witte hoofddoeken.

Cristina Kirchner, de vicepresident van Argentinië, noemt haar in een tweet het symbool voor de mensenrechten en de trots van Argentinië.