Voices for Women biedt petitie aan de Tweede Kamer aan voor meer aandacht voor genderspecifieke zorg

Voices for Women overhandigde gisteren een petitie met ruim 53.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor genderspecifieke zorg. Want al jaren worden vrouwen verkeerd of helemaal niet  gediagnosticeerd met een ziekte omdat het mannenlichaam in onderzoek en praktijk vaak de norm is. Er is nu 3 miljoen euro beschikbaar om de kennisachterstand over sekse- en genderverschillen te verkleinen. Het slechte nieuws: dat is veel te weinig.

Migraine? Ach, dat gaat vast over. Stress? Dat hoort erbij. Buikpijn? Vast de overgang. Mirjam Kaijer kan erover meepraten. Ze schrok hoe ze werd behandeld dor artsen: van de ene naar de andere arts gestuurd, klachten werden afgedaan als onderdeel van de overgang tot fibromyalgie. Na een jarenlange zoektocht bleek uiteindelijk dat er een goedaardige tumor op haar bijschildklier zat. In 2020 werd ze geopereerd in de VS en sindsdien is ze klachtenvrij. Over haar ervaringen schreef ze het boek ‘Ik ben geen man’.


Meer onderzoek naar vrouwenlichaam
Dit jaar richtte ze een stichting op, Voices for Women, om de bewustwording rondom deze problematiek te vergroten en vrouwen die daar onder lijden te steunen. Ze vertelt: “Zo’n 80 procent van de patiënten met onverklaarde gezondheidsklachten vrouw is. Genderspecifieke zorg blijkt nog ver te zoeken in Nederland, vergeleken met landen als Canada en de Verenigde Staten. Dit is zorgelijk want het vrouwenlichaam wordt anders ziek dan dat van de man en te weinig kennis maakt vele slachtoffers.” Ze startte een petitie voor meer onderzoek naar het vrouwenlichaam. Deze werd meer dan 41 duizend keer ondertekend. Met een bus vol vrouwen reisde ze in september naar Den Haag af om de petitie aan de minister te overhandigen.

Actie
En gisteren weer. Voices dor Women ging naar de Tweede Kamer om een petitie met ruim 53.000 handtekeningen aan te bieden voor  meer  onderzoek naar sekseverschillen. Slechts vijf partijen in de politiek hebben genderspecifieke zorg in hun programma opgenomen. Tijd voor actie!

%d bloggers liken dit: