‘Iran schaft moraalpolitie af’

Procureur-generaal Mohammad Jafar Montazeri heeft gezegd dat de moraalpolitie in Iran wordt opgeheven. Wat dat precies voor gevolgen heeft, is nog niet duidelijk.

Het is ook nog niet duidelijk of vrouwen meer vrijheden krijgen. De krant Sharg citeerde Montazeri vandaag: ‘De zedenpolitie is ontbonden, maar de rechterlijke macht zal deze sociale uitdaging blijven aangaan.’ De politie heeft dit ook nog niet bevestigd.

In het land zijn er al maanden protesten aan de gang sinds de dood van Mahsa Amini. Ze werd opgepakt door de moraalpolitie omdat haar haren zichtbaar waren onder haar hoofddoek. Volgens getuigen ging dat op hardhandige wijze, later op het politiebureau stortte de vrouw in en een paar dagen later overleed ze. Sindsdien wordt er wereldwijd geprotesteerd tegen het regime en de strenge wetten in het land. De Iraanse demonstranten doen dit met gevaar voor eigen leven.