Tip: lezing over schrijfster Ethel Portnoy in De Balie 

Dinsdag 13 december vertelt onder andere Marja Pruis over Ethel Portnoy. Met haar grenzeloze nieuwsgierigheid naar menselijke drijfveren en gedrag heeft de schrijfster een blijvende stempel op de Nederlandse literatuur achtergelaten.

Vanaf het moment dat ze letters aan elkaar kon schrijven, was het voor Ethel Portnoy duidelijk dat ze schrijver wilde worden en niets anders. Ethel Portnoy, geboren in Philadelphia, vertrok op haar 23ste naar Parijs, waar zij van de bekende Franse literatuurcriticus Roland Barthes leerde hoe ze moest schrijven. In de Franse hoofdstad verkeerde zij in kringen van Franse en Nederlandse dichters die later als de Vijftigers geschiedenis zouden maken.

In 1951 trouwde ze met Rudy Kousbroek en in 1970 verhuisden ze naar Nederland, waarna haar oeuvre gestaag groeide. In 1991 kreeg Portnoy de Annie Romeijnprijs voor haar literaire werk.

Met haar grenzeloze nieuwsgierigheid naar menselijke drijfveren en gedrag heeft Ethel Portnoy een blijvende stempel op de Nederlandse literatuur achtergelaten. Met de titel van haar boek Broodje aap voegde Ethel Portnoy zelfs een populaire uitdrukking toe aan de Nederlandse taal. Marja Pruis schrijft voor deze editie van Publieke Intellectuelen speciaal een essay over het leven en werk van Ethel Portnoy.

Kijk voor meer informatie hier

%d bloggers liken dit: