Eerste Kamer stemt voor: huisarts mag ook abortuspil verstrekken

Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met de initiatiefwet om de abortuspil via de huisarts te laten verstrekken. De drempel is voor vrouwen die ongewenst zwanger zijn lager om naar de huisarts te gaan dan naar de abortuskliniek.

De abortuspil is voor vrouwen die ongewenst zwanger zijn tot een zwangerschap van negen weken. Het gaat om drie pillen, eentje wordt bij de huisarts genomen, de andere twee thuis. Huisartsen moeten een scholing ondergaan om de pil te mogen voorschrijven. Ze mogen ook zelf bepalen of ze deze zorg willen aanbieden.

Uit onderzoek van Investico blijkt dat vier van de zestien abortusklinieken in ons land hebben aangegeven financiƫle problemen te krijgen door deze concurrentie. Het is niet bekend of zij hierdoor gaan sluiten.

De initiatiefwet kwam van GroenLinks, PvdA, D66 en VVD. De partijen die tegen stemden waren PVV, SGP, ChristenUnie en FvD.