Architect Jeanne Gang opent haar eerste Europese bouwproject in Amsterdam

De Amerikaanse architect Jeanne Gang (1964) heeft in Amsterdam haar eerste project gerealiseerd. Het gaat om appartementencomplex Q Residences. Deze week werd het officieel geopend door onder andere Jeanne Gang en de locoburgemeester.

Gang werd in 2019 uitgeroepen door Time Magazine als World’s Most Influential Architect. Zo’n tien jaar eerder tekende haar prijswinnende bureau, Studio Gang Architects, voor de golvende Aqua Tower in Chicago. Met 82 verdiepingen was Aqua destijds de hoogste woontoren ter wereld, ontworpen door een vrouw. Maar niet voor lang. In de nabijheid van Aqua bouwde Gang in 2020 de 101 verdiepingen tellende Vista Tower, nu St. Regis.

Foto: Paul Barbera

Gang begon haar succesvolle carrière halverwege de jaren negentig bij het Nederlandse architectenbureau OMA in Rotterdam. Alvorens voor Q Residences ook maar een schets te maken, verdiepte zij zich in de geschiedenis van de wijk Buitenveldert: “Ons uitgangspunt is altijd om te kijken wat we op een specifieke plek kunnen toevoegen. Een gebouw staat nooit op zichzelf.”

Architectuur

Q Residences bestaat uit twee gebouwen: het zwierige, imposante Quartz en het beduidend lagere en minder opvallende Qube. Quartz telt 23 woonlagen, Qube telt er acht. Samen zijn dit 248 woningen. Het rechthoekige Qube heeft balkons met begrenzingen in de vorm van schuingeplaatste ramen. Dit gebouw combineert mooi met de middelhoogbouw ernaast. De 75 meter hoge woontoren Quartz fungeert als landmark en als springplank naar de hoogbouw op de Zuidas. Quartz’s belijning vormt een speelse variant op de repetitieve rechtlijnigheid van de omliggende architectuur.

architectuur

Aan duurzaamheid is ook gedacht. Gang experimenteerde eerder met vogelvriendelijke bouwtechnieken en plantte een experimenteel ecosysteem op het dak van het kantoorgebouw waar haar studio huist. Over haar specialisme, de woontoren, zegt zij: “Woontorens bieden de unieke kans om met een kleine voetafdruk een geweldig effect te bereiken.”