Boekentips voor deze koude winter

Het is koud, de kerstvakantie komt eraan en dan zijn leuke boekentips meer dan welkom. Deze boeken kwamen onlangs bij ons binnen, en wij waren fan. Van memoires van een voormalig first lady tot verzameling van beeldcolumns. Een overzicht.

Laten we beginnen met het nieuwste boek van Michelle Obama: Het licht in ons. Het zijn de intieme en inspirerende memoires van de voormalige first lady van de Verenigde Staten. Het verhaal begint bij haar jeugd. Toen Michelle Robinson klein was, was haar wereld de South Side van Chicago, waar zij en haar broer Craig in het appartement van hun ouders op de eerste verdieping een slaapkamer deelden en waar ze in het park tikkertje speelden en waar haar ouders, Fraser en Marian Robinson, haar opvoedden tot een oprechte en zelfverzekerde jonge vrouw. Maar het leven bracht haar al gauw naar heel andere werelden, onder andere de collegezalen van Princeton, waar ze voor het eerst voelde wat het betekende om de enige zwarte vrouw in de zaal te zijn, tot de glazen kantoortoren waar ze als topbedrijfsjurist werkte – en waar op een zomermorgen een rechtenstudent genaamd Barack Obama voor haar bureau verscheen en haar zorgvuldig geplande leven in de war schopte. Michelle schrijft heel open over de
beginjaren van haar huwelijk, waarin ze probeert een evenwicht te vinden tussen haar werk en gezin enerzijds, en de snel verlopende politieke carrière van haar man anderzijds. Ze maakt ons deelgenoot van hun gesprekken over of hij zich kandidaat moet stellen voor het presidentschap en als het zover is, over haar rol als populaire, maar vaak bekritiseerde persoon in zijn campagne. Ze vertelt alles met charme, humor en ongebruikelijke openhartigheid en geeft een levendig verslag van binnenuit over zowel de historische lancering van haar familie in de wereldwijde spotlights als hun leven in het Witte Huis in die acht gedenkwaardige jaren, waarin zij haar land leert kennen en het land haar. Een aanrader!

Crisis van de geweldige Jip van den Toorn. Er is niemand die de tijdsgeest zo weet te vangen als Van den Toorn in haar beeldcolumns. Elke dinsdag en zaterdag kijken we reikhalzend uit naar de Volkskrant om te zien hoe scherp Jip van den Toorn terugblikt op de week. Haar treffende beeldcolumns in de Volkskrant gaan elke week veelvuldig rond op social media. Maar kranten en sociale media zijn vluchtig en de tekeningen en commentaren van Van den Toorn het bewaren waard. In één beeld weet Jip van den Toorn precies het onbestemde gevoel van velen te vangen of juist de absurditeit van een actualiteit te vangen. Precies daarom wachten steeds meer mensen op Van den Toorns reactie op het (wereld)nieuws. En daarom verschijnt dit najaar Crisis, het eerste boek van Van den Toorn met haar bekendste werken en nieuw werk, opgedeeld in verschillende fases van een crisis. Van thuiswerkperikelen tot klimaatcrisis en van dickpic-problematiek tot cancelcultuur.

Lisa Loeb heeft ook net een boek uit: Bang. Hierin vertelt ze hilarisch en openhartig over haar angststoornis en depressie Tijdens de finale van De Slimste Mens lijkt Lisa Loeb rustig. Ze wint. Maar in haar hoofd is er iets heel anders aan de hand: ze heeft een paniekaanval. Niet omdat ze in de finale van een van de best bekeken programma’s van Nederland zit, maar omdat ze die nu eenmaal regelmatig heeft. En nu dus ook. In BANG laat Lisa zien hoe het is om met een angststoornis te leven: de hilariteit en de ellende ervan. Dit is geen zelfhulpboek of hallelujaverhaal, dit is de rauwe werkelijkheid. Er zijn nu eenmaal stofjes verkeerd afgesteld in haar hoofd, dat had ze zelf liever ook allemaal niet gehad. Maar zelfs als je bang bent, valt er nog behoorlijk wat te lachen.

En tot slot Alma’s Dochters van Jutta Chorus. In haar huis in de Italiaanse bergen vindt Lili eindelijk haar Air France-koffertje terug. Eruit vallen de levens van haar voormoeders, van Alma, Elly en Sylvia. Vrouwen die, net als zijzelf, pioniers waren op allerlei terreinen: de letteren, de journalistiek, de film. En als ze dat waren, hoe komt het dan dat je hun namen in de geschiedenis nauwelijks terugvindt? Aan de hand van brieven, dagboeken, foto’s en gesprekken leren we de vrouwen uit deze familie van nabij kennen. Wat hebben ze veel voortgebracht: de boeken van Alma Bimmermann, de brieven van Elly Berkhout, de gouden jaren van de Haagse Post onder leiding van Sylvia Brandts Buys, de films van Lili Veenman. Naarmate Jutta Chorus meer opgraaft over hun levens, wordt steeds duidelijker waarom deze vrouwen zo onbekend zijn gebleven: ze waren geen mannen. Een meeslepende familiegeschiedenis in vier generaties.