Weer demonstranten geëxecuteerd in Iran en het Iraanse regime dreigt met meer executies

In Iran zijn inmiddels twee mensen opgehangen vanwege het meedoen aan een protest. Volgens Amnesty International staan er nog 20 mensen op de lijst om geexecuteerd te worden, ook een bekende voetballer. “De autoriteiten roepen op tot versnelde rechtszaken en openbare executies om andere demonstranten af te schrikken.”

Zo loopt Iraanse voetballer Amir Nasr-Azadani loopt het risico om geëxecuteerd te worden. In de afgelopen vijf dagen werden er twee mannen opgehangen vanwege betrokken te zijn bij de protestacties tegen het regime. Beide mannen zouden een proces hebben gehad, maar volgens mensenrechtengroepen stelde de rechtsgang niets voor. Gisteren werd bekend dat er nog eens 400 mensen zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen tot maximaal tien jaar.

Amnesty International is een petitie begonnen om in actie te komen tegen de executies en schijnprocessen in Iran. Volgens de mensenrechtenorganisatie staan er zeker nog 20 mensen op de lijst voor een executie. Sinds de dood van 22-jarige Mahsa Amini op 16 september zijn er bij vele protesten in 160 steden duizenden betogers opgepakt. Over hun lot is vaak niets bekend.