Jutta Leerdam doorbreekt taboe door openlijk over menstruatieklachten bij topsporters te praten

Schaatser Jutta Leerdam ging afgelopen weekend lekker in Calgary: als eerste Nederlandse vrouw ooit won ze voor de vierde keer op rij een wereldbekerwedstrijd over 1.000 meter. Ze voelde zich echter belabberd, hevige menstruatieklachten waren de oorzaak. Over dat probleem praten sporters niet vaak.

Bij de NOS vertelde ze: “Ik werd heel licht in mijn hoofd. Ook een beetje duizelig, daardoor kon ik bijna niet meer voor de camera staan.” Ze legde even later uit waar dat vandaan kwam. “Ik was zaterdag heel erg ongesteld en heb veel bloed verloren. Ik was er deze keer zo ziek van. Ik wilde het eigenlijk ook nog zeggen voor de camera, want het is wel een ding in de sport.”


Dat is zo, je hoort topsporters er niet vaak over hun zware menstruatie praten. Tennisser Qinwen Zheng vertelde afgelopen jaar dat ze op Roland Garros plots werd overvallen door heftige buikkrampen. Haar menstruatie was begonnen. “De eerste dag is altijd zo zwaar, dan heb ik heel veel pijn. Ik kon mijn tennis niet meer spelen, ik kon niet goed meer rennen vanwege de pijn. Op die momenten wou ik echt dat ik een man was, zodat ik daar geen last van zou hebben,” zei ze tegen de Volkskrant.

Onderzoek door sportarts in opleiding Merel Wielink laat zien dat van de Nederlandse topsporters 28,6 procent aangeeft tijdens menstruatie minder te presteren. Klachten als buikpijn, gevoeligheid van de borsten, stemmingswisselingen, vermoeidheid of rugklachten werden genoemd. Ook gaf 11,5 procent aan dat door deze klachten een training of wedstrijd is gemist.

Wat is er aan te doen? Een Belgische voetbalclub huurde onlangs een menstruatiecoach in. Die coach begeleidde de voetbalsters tijdens hun training en kijkt naar de cyclus om te adviseren over wanneer er het beste hard getraind kan worden, en wanneer rustig beter is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen op bepaalde momenten in hun cyclus meer kans hebben op blessures.