Goed met geld. Beleggen als een vrouw

Drie op de vier vrouwen vindt het belangrijk om economisch zelfstandig te zijn. Toch lukt het slechts 64 procent van de vrouwen om de broek op te houden. In de rubriek ‘Goed met geld ’sparren we met deskundigen over essentiële thema’s die raken aan geld in de breedste zin van het woord. Deze keer: beleggen.

Vrouwen doen het relatief weinig, maar zijn er wél heel goed in, blijkt uit diverse onderzoeken. Beleggen is allang niet meer voorbehouden aan witte mannen in grijze pakken. “Ik haalde vijven en zessen vooreconomie. Bij mij thuis werd er weinig over geld gesproken. Geld was nog net niet ‘vies’. Ik ben er nooit mee bezig geweest. Tot iemand mij benaderde voor het maken vaneen podcast. Voorheen had ik geeninteresse in beleggen, maar opeens leek het me wel een interessant onderwerp. Tijdens het maakproces ben ik zelf gaan leren beleggen,” vertelt Milou Brand van de podcast Jong Beleggen. “Als ik kan beleggen, dan kan iedereen het. Je hoeft niet bedrijfskundig intelligent te zijn. Er zijn veel vooroordelen over beleggen.”

Janneke Willemse, bekend van haarblog en gelijknamig boek Blondjes Beleggen Beter, begon ze jaren geleden voor het eerst met het beleggen van driehonderd euro. “Zonder enige strategie. Ik had geen doel, geen plan. Mijn doel was simpelweg om te kijken wat er gebeurde op de beurs, zodat ik het beter kon begrijpen. Ik was toen financieel journalist en interviewde ‘echte’ beleggers, maar zelf wist ik er weinig van. Met die driehonderd euro paste ik het belangrijkste beleggingsprincipe toe: het spreiden van geld. Maar wat ik toen deed kun je gerust gokken noemen,” lacht ze. “Toch heb ik er geen spijt van dat ik zo begonnen ben. Tien jaar later begreep ik trouwens pas écht hoe het werkte. En ook: iedereen doet maar wat. Vaak wordt er heel ingewikkeld over beleggen gedaan. Hoe meer je erover weet, hoe meer je erachter komt dat het eigenlijk heel simpel is. Beleggen is simpelweg scenario’s opstellen, een voorspelling doen over de toekomst.” Brand benadert de boel het liefst zo pragmatisch mogelijk. “Ik zou beginners aanraden zich eerst echt goed in telezen voor je ermee begint. Je moet eerst de bomen in het bos leren zien en snappen wat je doet. Het hebben van een strategie geeft mij houvast. Je hoeft er niet slim voor te zijn, maar je moet gewoon een aantal regels kennen. Het is ook goed om je af te vragen: wat wil je met het beleggen en wat past bij jou? Dat is een mooi vertrekpunt.”

Beleggen werkt het beste voor de lange termijn, stellen beide. “Als jij nu begint met beleggen en je wilt over vijfjaar al je voordeel daaruit halen, kan het net een slechtmoment zijn. Hoe meer tijd je hebt, hoe meer kans datje er iets uit haalt,” legt Brand uit. “Mijn moeder is bijna65 en wil door mij ook beginnen met beleggen. Ik zeg niet dat je het dan niet moet doen, het kan bijvoorbeeld nog steeds nuttig zijn als je het bijvoorbeeld doet voor de kleinkinderen. Maar voor de korte termijn werkt beleggen minder goed.” Idealiter beleg je voor een periode van bijvoorbeeld twintig jaar, legt Willemse uit. “Als je twintig jaar langgoed gespreid belegt, dan is de kans dat je met een positiefrendement eindigt heel hoog. Dat is ook onderzocht. Het belangrijkste is dat het lukt om het voor de lange termijnvol te houden.

LEES VERDER IN DE NIEUWE OPZIJ