Steeds meer vrouwenrechten ingeperkt in Afghanistan

In Afghanistan verbiedt de Talibanregering het ene recht na het andere vrouwenrecht. Vrouwen mogen geen (hoger) onderwijs meer volgen en nu is het ook verboden voor vrouwen om bij een ngo te werken.

Het ministerie van Economische Zaken in Afghanistan heeft de regel gisteren afgekondigd. De maatregel zou zijn ingesteld omdat enkele vrouwelijke werknemers van niet-gouvernementele hulporganisaties zich niet aan de strenge kledingvoorschriften hielden. De regel is voor binnenlandse en buitenlandse ngo’s, het is momenteel niet duidelijk of het ook geldt voor vrouwen die voor de Verenigde Naties in het land werken.

Een paar dagen geleden verbood de Taliban ook het hoger onderwijs voor vrouwen. Het leidde tot flinke protesten, van mannen en vrouwen, in binnen- en buitenland. Onder andere in Heret werd er geprotesteerd. De regering reageerde met de inzet van een waterkanon. Op social media is #letherlearn trending.

Toen de Taliban in augustus vorig jaar de macht opnieuw hebben gegrepen werd er aanvankelijk beloofd dat de vrouwenrechten niet werden beperkt. Maar daar is niets van uitgekomen.