KNVB geeft vrouwenvoetbal een boost: topcompetities worden onderdeel van betaald voetbal

Een mooie stap in het professionaliseren van het vrouwenvoetbal. De KNVB maakt de topcompetities van het vrouwenvoetbal volgend seizoen onderdeel van het betaald voetbal.

Dat vertelt KNVB-bondsvoorzitter Just Spee bij de NOS. De eredivisie voor vrouwen werd in 2007 opgericht, en sindsdien viel het onder de amateurtak; onbetaald dus.

Spee: “Als je het vrouwenvoetbal wilt laten groeien, dan moet je de mensen die dit kunnen beïnvloeden daarvoor verantwoordelijk maken. In zijn ogen past deze stap bij de groei die het vrouwenvoetbal doormaakt in Nederland. Op dit moment zijn er 135.000 actieve speelsters, van wie het merendeel onder de vijftien jaar. De hardste groeier bij de KNVB zijn toch de vrouwen en meisjes.”

De verandering van onbetaald naar betaald voetbal is ook vanwege Europese regels. De Uefa verplicht voetbalclubs die willen meedoen aan Europese toernooien in de toekomst te investeren in vrouwenvoetbal. “De Uefa duwt die kant op, wij doen dat ook, met één doel: om het vrouwenvoetbal op een hoger niveau te krijgen,” zegt Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB, tegen de Volkskrant.