Vakvrouw Annelies van Boeijen (30) is machinist. Net als haar moeder

Ben jij de machinist? Dat krijgt Annelies van Boeijen (30 jaar)geregeld te horen. Er werken desondanks best veel jonge vrouwen bij de NS. Het leuke is dat haar moeder haar inspireerde om dit pad te kiezen.

Had je vroeger, net als zoveel kinderen, al wat met treinen?
“Nee, eigenlijk niet. Ik vond het toen ik wat ouder werd wel fijn om met de trein te reizen. Ik heb dierverzorging gestudeerd. Ik wist totaal niet wat ik wilde worden en bedacht me na een tijdje dat ik met cheeta’s wilde werken in Afrika. Ik ben zelfs nog in Thailand geweest om met olifanten te werken. Na mijn studie werkte ik een poos in de horeca. Ik ging met mijn moeder sparren over wat ik nou echt leuk zou kunnen vinden. Zij werkte als machinist. Ze zei dat het goed bij me zou passen en het verdient ook nog eens goed. Ik besloot te solliciteren bij deNS en werd aangenomen.”


Hoe is je moeder machinist geworden?
“Ze was eerst buschauffeur bij Connexxion. Dat vervoersbedrijf heeft ook een treinlijn, daar werd ze machinist op. Een tijdje later maakte ze de overstap naarNS. Ze is mijn rolmodel, ze doet wat ze leuk vindt. Ik vond het heel gaaf dat ze die stap maakte op haar 47ste. Ze was vroeger gek van treinen en met haar baan als machinist werd haar droom werkelijkheid.”

Je wilde eerst conducteur worden.
“Klopt. Ik volgde de opleiding en daar leer je veel overwetten en regels. Je doet veel rollenspellen om te leren omgaan met mensen. Als conducteur ben je echt het visitekaartje van de NS, gastvrijheid is belangrijk.”

Je was toen 24 jaar, best jong.
“Best wel hè. En er komen steeds meer jonge mensen bij.Het was een leuke baan, je reist door heel het land. Je hoort leuke verhalen van mensen. Je kunt hen helpen, hun dag echt maken. Meestal zijn ze dan ook blij met je.Voor sommige mensen kan het spoor ingewikkeld zijn.Ik weet precies waar ze moeten overstappen en op welk spoor. Ik heb in die vijf jaar als conducteur gelukkig nooit iets vervelends meegemaakt.”

LEES VERDER IN DE NIEUWSTE OPZIJ