South Carolina heft verbod op abortus op

De pro-abortusorganisatie Plannend Parenthood stapte afgelopen juli naar de rechter nadat bijna in heel Amerika abortusrechten waren verdwenen. De groep eiste dat abortus in de staat South Carolina weer toegestaan werd, op grond van het recht op privacy. En met succes.

De beslissing om een zwangerschap af te breken berust op de hoogst denkbare persoonlijke en privé-overwegingen”, oordeelde het Hooggerechtshof in South Carolina. Een overwinning voor Planned Parenthood. Ook in andere staten zijn er inmiddels rechtszaken aangespannen. In South Carolina is trouwens de kwestie nog niet afgedaan, het recht op privacy kan namelijk worden beperkt.

De uitspraak in Roe v. Wade zorgde dat vrouwen in Amerika al zo’n 50 jaar recht hadden op abortus. Afgelopen jaar werd die van tafel geveegd. Sindsdien is er tussen Kansas en Oklahoma een grens waar aan de ene kant wel abortus is toegestaan en aan de andere kant niet. De staat Indiana was de eerste die het recht afschafte.