Docutip: ‘HET NIEUWE FLIRTEN’. Onderzoek naar de veranderende tijdsgeest en de invloed op ons flirtgedrag

Flirten, hoe doe je dat anno 2023? Oogcontact, een spannende opmerking, elkaar subtiel even aanraken en zo elkaars grenzen verkennen; hoe je flirt en wat daarbij prettig is, is voor iedereen anders. Sinds #metoo en de discussie over ongewenst gedrag worstelt de samenleving met hoe we het beste kunnen flirten. Want dat er geflirt moet kunnen worden, daar is iedereen het wel over eens, maar hoe dan? Dat onderzoekt regisseur Gwyneth Sleutel in de documentaire Het Nieuwe Flirten die vanaf vrijdag 13 januari online te zien is.

Hoe herdefiniëren we dat flirten na alles wat er is gebeurd? Sinds de MeToo-beweging speelt de snel veranderende publieke opinie een grote rol in ons leven en zeker ook bij het flirten. Een compliment over een mooie broek kan misschien nog wel, maar met een opmerking over mooie billen in diezelfde broek kun je al gauw verkeerde bedoelingen overbrengen. Flirten zou iets plezierigs en spontaans moeten zijn, spannend en onderzoekend, maar hoe bewaak en respecteer je de grenzen van het flirten in een tijd waarin er een dunne lijn bestaat tussen een spannende opmerking of een gedurfde aanraking en iemands grenzen overgaan? 

In een poging de do’s and dont’s van het flirten te hervinden en de mannelijke perceptie te onderzoeken, bevraagt regisseur Gwyneth Sleutel vijf uitgesproken mannen van verschillende leeftijden en achtergronden over flirten anno nu. In persoonlijke gesprekken vertellen de mannen over hun flirtavonturen, het plezier van flirten en over de invloed van veranderende tijden. Ervaren zij dat flirten iets verdachts is geworden? Hoe verkennen ze hun grenzen? En hoe denken zij dat we als samenleving het flirten kunnen behouden als iets leuks dat onmisbaar is in het moderne leven? ‘Het nieuwe flirten’ is vanaf 13 januari te zien op het YouTube-kanaal van NPO 3