Iraanse profvoetballer 26 jaar gevangenisstraf in plaats van doodstraf voor deelname aan protesten. Zeker 500 mensen geëxecuteerd volgens Iran Human Rights

Profvoetballer Amir Nasr-Azadani was ter dood veroordeeld, maar heeft toch een lange gevangenisstraf gekregen na het voeren van campagne voor vrouwenrechten in Iran. Drie andere demonstranten werden maandag wel ter dood veroordeeld.

Sinds de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in Iran braken er vele protesten uit. De jonge vrouw werd opgepakt door de moraalpolitie omdat haar hoofddoek niet goed zat en haar haar zichtbaar was. DOor de hardhandige aanhouding kwam ze in coma terecht en overleed uiteindelijk.

De regering reageert hard op protesten. Begin december kreeg de eerste demonstrant de doodstraf. Volgens Iran Human Rights zijn er het afgelopen jaar al zeker 500 mensen geëxecuteerd.

De 26-jarige Amir Nasr-Azadani zou de doodstraf krijgen voor het meedoen aan een protestactie. De internationale spelersvakbond Fifpro riep op om van die straf af te zien.