Winterlezen: 5 boeken om januari mee door te komen

Niets fijner dan in de ijskoude maanden met een goed boek op de bank of in bed. Opzij tipt vijf nieuwe boeken van zowel debuterende als doorgewinterde schrijfsters.

Rosita Steenbeek – Droomland Italië

Vanuit haar standplaats in de Italiaanse hoofdstad Rome brengt Rosita Steenbeek haar lezers in vervoering met onder meer prachtige historische romans. In december bracht ze weer een nieuw boek uit: Droomland Italië. Een non-fictie boek waarin Steenbeek al reizend door Italië ziet hoe de houding jegens migranten en vluchtelingen is verhard. Maar er zijn ook verhalen van hoop te vinden.

Marion Bloem – Meisjes uit het dorp

De inmiddels zeventigjarige hoofdpersoon Ramona blikt terug op haar jeugd in het dorp. Van jonge hartstocht tot de onverwerkte trauma’s van haar ouders. Koos ze voor loyaliteit voor familie of voor vriendschap, en hoe balanceerde ze tussen aanpassing en behoud van eigenheid? Officieel is het een roman, maar het verhaal zit vol met autobiografische elementen.

Amanda Gorman – Noem ons wat we dragen

Amanda Gorman was de jongste inaugurele dichter van de Verenigde Staten. Ze gooide hogen met haar gedicht The Hill We Climb. Nu is daar de luxe tweetalige editie van haar dichtbundel Noem ons wat we dragen, vertaald door Zaïre Krieger. Op muzikale en energieke wijze onderzoekt ze thema’s identiteit en geheugen.

Mischa Blok – Mama Lee

Radio 1-presentatrice Mischa Blok voelt normaal gesproken zelf mensen aan de tand, maar in Mama Lee deelt ze iets van zichzelf. Als Blok ontdekt dat haar adoptieverhaal niet blijkt te kloppen en ze helemaal niet te vondeling is gelegd, besluit ze nog een keer op zoek te gaan naar haar biologische moeder in Zuid-Korea.

Anna van den Breemer – Het perfecte zusje

Het perfecte zusje is het thrillerdebuut van journaliste Anna van den Breemer. De jonge patissier Gaby uit Deventer wordt opgeschrikt als haar jeugdvriendin Anniek opeens op de stoep staat. Er is een meisje vermist in hun geboortedorp. De mogelijke dader? Gaby’s broer. De jonge vrouw kan niet langer wegrennen van haar duistere verleden en moet de geschiedenis onder ogen komen.