50 jaar na Roe v. Wade is er nog veel om voor te vechten

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat het hof een oordeel uitsprak over de abortuswetgeving in de Verenigde Staten. Het oordeel was: het recht op abortus ligt besloten in het grondwettelijke recht op privacy. Met deze uitspraak, een van de meest toonaangevende in de Amerikaanse rechtspraak, werd abortus voortaan toegestaan. Tot afgelopen jaar. The fight for abortion rights isn’t over.

In de zaak tussen Jane Roe (een alias voor Norma McCorvey), een alleenstaande vrouw uit Dallas, Texas en de openbaar aanklager Henry Wade. McCorvey was in 1969 in verwachting geraakt van haar derde kind en wilde een abortus. Dit was niet mogelijk omdat in Texas abortus illegaal was tenzij de moeder in levensgevaar was. Ze werd ze doorverwezen naar de advocaten Linda Coffee en Sarah Weddington. In juni 1970 oordeelde het panel van drie rechters unaniem dat de Texaanse wet ongrondwettelijk was en het recht op privacy schond.

Grondwettelijk beschermd
Op 22 januari 1973 sloot het Hooggerechtshof zich bij dit oordeel aan: het recht om over het eigen lichaam te beschikken wordt beschermd door de Amerikaanse grondwet. Voor McCorvey kwam de uitspraak te laat. In de zomer van 1970 bracht ze haar derde kind ter wereld en gaf het op ter adoptie.

Demonstranten in New York afgelopen weekend

Sinds die tijd hebben tegenstanders van abortus talloze malen geprobeerd Roe vs. Wade aan te vallen en terug te draaien. Afgelopen jaar nam het Hooggerechtshof afstand van de uitspraak in 1973. Daardoor kregen staten weer de recht abortus te verbieden. En dat werd ook gedaan in zo’n twintig conservatieve staten.

The fight for abortion rights isn’t over
Nu zijn we vijftig jaar na de uitspraak Roe v. Wade. De Amerikaanse president Joe Biden zei deze week: The fight for abortion rights isn’t over. Vandaag had de 50e verjaardag van Roe v. Wade moeten zijn,” zei hij op Twitter. “In plaats daarvan voeren Republikeinse functionarissen van MAGA” – aanhangers van voormalig president Donald Trump, met zijn slogan Make America Great Again – “een oorlog tegen het recht van vrouwen om hun eigen beslissingen over gezondheidszorg te nemen. “Ik ben niet gestopt met vechten om de reproductieve rechten van vrouwen te beschermen – en dat zal ik ook nooit doen.”

Het hele weekend waren er in New York demonstraties, ook Vice President Kamala Harris was erbij. Onder luid applaus viel ze recente anti-abortuswetten aan die waren aangenomen door “extremisten, ook in staten als Florida”, en voegde eraan toe: “We zullen niet terugdeinzen.”