Naar deze biosfilms kijken wij uit

filmtips

De bioscoop is wel een van de leukere uitjes deze winter. Wij hebben de leukste films voor de komende tijd op een rijtje gezet.

Als eerste Women Talking. Een groep vrouwen woont in Bolivia in een religieuze gemeenschap. Hun kolonie wordt opgeschrikt wanneer de mannelijke sekse zich enkele keren aan de vrouwen vergrijpen. Hierop vinden de vrouwen het moeilijk om hun geloof met de aanvallen te verzoenen. Onder andere Rooney Mara en Claire Foy zijn de hoofdrolspeelsters in dit verhaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen een gesloten religieuze gemeenschap. Vanaf 16 februari te zien.

Women Talking

TÁR is ook een bijzondere film. Het speelt zich af in de internationale wereld van de klassieke muziek en draait om Lydia Tár (gespeeld door Cate Blanchett), door velen gezien als een van de grootste levende componisten/dirigenten en de eerste vrouwelijke chef-dirigent ooit van een vooraanstaand Duits orkest. We ontmoeten Tár op het hoogtepunt van haar carrière, terwijl ze zowel een boekpresentatie als de langverwachte live uitvoering van Mahlers Vijfde Symfonie voorbereidt. In de daaropvolgende weken begint haar leven zich op een bijzonder moderne manier te ontrafelen. Het resultaat is een verschroeiend onderzoek naar macht en de impact en duurzaamheid ervan in de huidige samenleving.

TÁR

Leila’s Brothers is een Iraanse film. Leila wijdt haar leven aan de zorg voor haar ouders en vier broers. In een land dat in de greep is van internationale economische sancties, gaat ook haar gezin gebukt onder de schulden. Terwijl de familie probeert de eindjes aan elkaar te knopen, ontdekt Leila dat haar vader zijn erfenis verstopt om de nieuwe patriarch te worden van de plaatselijke clan.

We zijn ook benieuwd naar Alma’s Viva. In een klein dorp in Portugal waar de tijd stil lijkt te staan, brengt Salomé een warme zomer door met haar familie. Wat begint als een zorgeloze vakantie slaat al snel om wanneer haar oma, met wie ze een bijzondere band heeft, plotseling overlijdt. De begrafenis brengt de familie bij elkaar, maar zorgt ook voor wrijving, terwijl Salomé achtervolgd wordt door de geest van haar geliefde oma. In dit hartverwarmende, magisch realistische familieportret van verschillende generaties vrouwen zijn spiritualiteit en traditie nog springlevend.

Een leuke film met Jane Fonda en Diane Keaton is Book Club: The Next Chapter. Vier vriendinnen van de boekenclub gaan voor het eerst van hun leven op een echte vrouwentrip… naar Italië. Als de boel ontspoort en er geheimen boven water komen, verandert wat een ontspannen vakantie had moeten zijn in een uitzonderlijk avontuur kriskras door het land.

The Little Mermaid

En The Little Mermaid mag op deze lijst niet ontbreken. Het verhaal kennen we natuurlijk allemaal: de zeemeermin Ariel wordt verliefd op Prins Eric. Als zeemeermin mag ze eigenlijk geen contact hebben met mensen. Ze sluit een pact met de boze zeeheks Ursula, maar brengt daardoor haar eigen leven en haar vaders kroon in gevaar. Halle Bailey speelt de hoofdrol. Een filmpje van blije reacties van jonge meisjes dat ze zagen dat Ariël op heen leek, ging op social media viral.

Mooi toch? Het duurt nog even, de film is vanaf 24 mei in de bioscoop te zien.