5 jaar na #MeToo: eindelijk tijd voor radicale verandering?

(c) Diederick Bulstra Photography
(c) Diederick Bulstra Photography

Het is inmiddels meer dan vijf jaar geleden dat vrouwen onder de hashtag #MeToo op grote schaal hun ervaringen met seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag deelden. Wat zijn we in de vijf jaar opgeschoten en waar liggen de valkuilen?

De Balie lanceert een nieuwe serie met programmamaker Ianthe Mosselman, waarin ze met verschillende gasten in gesprek gaat over feminisme en de culturele nasleep van de #MeToo-beweging.

Van incident naar incident

De eerste gast is historica Lotte Houwink ten Cate. Zij bepleit dat de vrouwenbeweging los moet komen van haar verstrengeling met slachtofferschap; en terug moet naar waar het eind jaren zestig mee begon: een vurig verlangen naar radicale verandering. Afgelopen oktober schreef ze in NRC dat we gedurende vijf jaar #MeToo van incident naar incident zijn gegaan, maar dat dit nog niet heeft geleid tot de zo gewenste hervertelling van het heteroseksuele script. Hoe zou die systeemkritiek eruit moeten zien en waar zou ze zich op moeten richten?

Maandag 20 maart 2023 om 20:00 vindt de eerste editie plaats. Kaartjes zijn verkrijgbaar via debalie.nl.

%d bloggers liken dit: