Kritiek op Saoedi-Arabië als sponsor voor WK vrouwenvoetbal

WK vrouwenvoetbal
Madinah Saoedi-Arabië

De FIFA heeft bekendgemaakt dat Saoedi-Arabië sponsor wordt voor het WK vrouwenvoetbal aankomende zomer. De voetbalbond ligt onder vuur wegens deze keuze: een land waar vrouwenrechten onder druk staan is – mild uitgedrukt – een vreemde sponsorpartner.

Australië en Nieuw-Zeeland laten er geen gras over groeien. In een brief aan de FIFA vragen zij om opheldering over de samenwerking met het Saoedische reisbureau Visit Saudi. De twee gastlanden verwijten de bond hier niet van op de hoogte te zijn geweest.

‘Hypocrisie’

Voorzitter Bonita Mersiades van de Australische bond zegt hierover het volgende tegen The Athletic: “Het voorgenomen sponsorschap van Visit Saudi voor het WK vrouwenvoetbal is het zoveelste voorbeeld van de hypocrisie van de FIFA en het wereldvoetbal als het gaat om hun verklaarde waarden tegenover het grote geld.”

Naast voetbalbonden laten ook mensenrechtenorganisaties als Amnesty International van zich horen: “Vrouwen in Saoedi-Arabië worden geconfronteerd met ernstige discriminatie op het gebied van huwelijk, echtscheiding, erfrecht en voogdij over kinderen.”

Zowel de FIFA als Visit Saudi hebben nog niet gereageerd op de kritiek.