Nieuw beleid in Sichuan: vrouwen mogen zelf weten hoeveel kinderen ze willen, in plaats van maximaal 2 kids

Om de vergrijzing tegen te gaan mogen zowel ongetrouwde als getrouwde vrouwen zelf weten hoeveel kinderen ze willen krijgen. Sichuan is de eerste provincie in China die stopt met de regel van een maximaal aantal kinderen per vrouw. In Sichuan mochten vrouwen maximaal twee kinderen krijgen.

Ongetrouwde echtparen hebben voortaan ook recht op voorzieningen zoals zwangerschapsverlof met behoud van salaris, gratis vaccinatie en ziektekostenverzekering. Tot nu toe was dit alleen voor getrouwde vrouwen. Deze voorzieningen gelden dan weer niet voor alleenstaande moeders.

Bevolkingskrimp
China voert het nieuwe beleid in vanwege een bevolkingskrimp De afname van de beroepsbevolking is in 2011 ingezet en dat is eerder dan er werd verwacht.