GGD’s waarschuwen voor meisjesbesnijdenis tijdens vakantie

Tijdens de schoolvakanties lopen Nederlandse meisjes met een migratieachtergrond meer risico dat ze met hun ouders afreizen naar een land waar meisjesbesnijdenis, ofwel Female Genital Mutilation, is toegestaan. Organisaties zoals de GGD waarschuwen rondom vakanties voor deze vorm van kindermishandeling.

Volgens Plan Nederland zijn wereldwijd ruim 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden. En iedere dag lopen ruim 10.000 meisjes het risico om ook besneden te worden. Slachtoffers worstelen levenslang met de lichamelijke en emotionele gevolgen van deze verminking, die in sommige gevallen resulteert in de dood. In ons land is genitale verminking sinds 1993 verboden, maar in landen als Somalië, Egypte, Ethiopië, Eritrea, Soedan en Irak is het wel toegestaan.

Folders
Bij Nu.nl vertelt Marike Voormolen van GGD Noord- en Oost Gelderland: “Als we erachter komen dat een moeder met slechts één dochter naar bijvoorbeeld Somalië wil afreizen, gaan alle seinen op rood, want: meisjesbesnijdenis is kindermishandeling. Daar moeten we iets tegen doen.” De GGD’s delen folders uit in verschillende talen aan de mensen die van plan zijn af te reizen naar de risicogebieden. Daarin lezen ze dat ze bij terugkomst een boete of zelfs gevangenisstraf riskeren als ze een de verminking hebben laten uitvoeren. Rond de schoolvakanties zijn GGD’s extra alert

TedTalk
De Amsterdamse Mandy Smith gaf een aantal jaar geleden deze TedTalk over Female Genital Mutilation.