Column Etchica Voorn: “Wat heb ik er nou eigenlijk van gebakken?”

Etchica Voorn (1963) won in juni 2018 de OPZIJ literatuurprijs voor haar autobiografie Dubbelbloed. Ze is werkzaam als docent burgerschap bij ROC Flevoland Almere als zij-instromer.

Toen mijn lieve vriendin Mirjam zestig werd, sprak ze de woorden: “Zestig, vind ik een gewichtige leeftijd, en wat heb ik er nou eigenlijk van gebakken?” Dat zinnetje heeft me nooit meer losgelaten. Twee jaar geleden is zij op tweeënzestigjarige leeftijd ziek geworden en binnen zes maanden overleden. Nu ik deze ‘gewichtige leeftijd’ bereikt heb, vraag ik mij vaker af: wat heb ík er nou eigenlijk van gebakken?

In het septembernummer van 2018 schreef ik mijn eerste column voor OPZIJ. Dit is de 28ste column die ik schrijf. Het leek de moeilijkste ooit. Alsof het de allerlaatste kans is om een belangrijke boodschap over te brengen. Ik besloot om ter inspiratie mijn columns terug te lezen. Te beginnen bij de laatste, over de ophanden zijnde excuses van de Nederlandse overheid aan de nazaten van ons slavernijverleden. (Deze excuses zijn overigens lekker ‘neokoloniaal’ doorgedrukt op de 19 december, in plaats van de nadrukkelijke wens van de Surinaamse gemeenschap om dit op 1 juli 2023 te doen. Zelfs een kort geding om dit tegen te houden mocht niet baten.)

De hele column van Etchica Voorn lees je in de nieuwste Opzij. Een abonnement is zo gepiept. Nergens aan vastzitten? Lees dit nummer fysiek of digitaal via onze site of Blendle.