Abortuspil straks via de huisarts: Wat betekent het voor de betrokkenen?

Dankzij de initiatiefwet van GroenLinks, PvdA, D66 en VVD is de abortuspil straks ook verkrijgbaar bij de huisarts. Zo wordt de toegankelijkheid voor een abortus verbeterd. Dat klinkt als een goed plan, maar wat betekent het voor de betrokkenen?

DOOR MISHA RAGAS ILLUSTRATIES EVA BUREMA

Toen ik naar mijn Spotify-playlist staarde, leek geen enkel nummer recht te doen aan het gevoel dat ik op dat moment ervaarde. Dat is wat ik me het meest herinner van mijn busreis naar de abortuskliniek Bloemenhove. Ik reisde alleen en wist niet goed wat ik met mijn gecompliceerde gevoelens aan moest, dus zocht ik steun in muziek. Ik hunkerde naar iets troostends en iets heilzaams, iets wat met me zou resoneren. De busreis duurde veertig minuten. Mijn huisarts had gezegd dat mensen die een abortus ondergaan op een spectrum zitten. Voor sommigen voelt het net als het trekken van een kies, zei ze, als een vervelend moment wat je zo snel mogelijk achter de rug wil hebben. Daarna denken ze er niet meer over na. Ik bevind me veel meer aan de andere kant het spectrum.

De paar uur dat ik me in de kliniek bevond ben ik in tranen uitgebarsten, flauwgevallen op de ziekenzaalvloer en moest ik aan een infuus met pijnstillers omdat mijn net geplaatste spiraal ongelooflijk veel pijn deed. Toen ik enkele uren later versuft, verdoofd en uitgeput weer buiten stond, was daar mijn vriend die me opwachtte. De busreis naar het hotel dat hij voor ons geboekt had duurde maar tien minuten. De afstand was in mijn persoonlijke geval dus relatief goed geregeld, maar het viel me zwaar. Minuten leken uren en met een brok in mijn keel zat ik de reis uit.

Eén op de vijf vrouwen heeft voor haar vijftigste levensjaar een abortus achter de rug. Dit zijn vrouwen uit alle lagen van de samenleving, met diverse achtergronden, leeftijden en woonplaatsen, dus de abortuszorg moet goed geregeld en toegankelijk zijn. Afgelopen jaar is de bereikbaarheid van abortusklinieken in ons land aan de kaak gesteld. Nederland telt zestien klinieken, maar ze zijn niet perfect verdeeld. De stad Amsterdam telt er drie, bijvoorbeeld, maar in het noorden van Nederland bedient één kliniek in Groningen ook Drenthe, Friesland en de Waddeneilanden. Mede daarom is er eind 2022 een wetswijziging aangenomen om de abortuspil beschikbaar te maken via de huisarts. In het buitenland (bijvoorbeeld in Frankrijk, Zweden, Canada en de Nederlandse Antillen) is dit al realiteit.

Deze initiatiefwet van GroenLinks, PvdA, D66 en VVD moet de toegankelijkheid van abortus in Nederland verbeteren; een mooi en belangrijk streven. Juist in deze tijd, waarin op internationaal niveau de toegang tot abortuszorg wordt beperkt en de goed georganiseerde anti-abortus lobby met veel slagkracht om zich heen slaat. Hoewel er rondom abortus altijd verdeeldheid is geweest, galmen er nu ook binnen de voorstanders verschillende meningen. Het ligt genuanceerd en de belanghebbenden laten verscheidene geluiden horen. Wat zijn hun beweegredenen? En vooral: wat vinden mensen met een baarmoeder, voor wie de wet bedoeld is?

Verder lezen? Het hele artikel over de abortuspil lees je in de nieuwste Opzij. Een abonnement is zo gepiept. Nergens aan vastzitten? Lees dit nummer fysiek of digitaal via onze site of Blendle.

%d bloggers liken dit: